Игре санкција око злата

0
вучић

(Фото: Промо)

Због индиректног ефекта санкција које је увео колективни Запад, место америчког долара може заузети злато.

Добро је познато да се многе економске санкције и блокаде могу заобићи помоћу инструмента као што је злато . Тамо где блокаде и гвоздене завесе не могу да превазиђу амерички долар, евро или британску фунту, жути метал слободно пролази.

Хиљадама година овај метал је служио као новац, укључујући и светски новац. Први пут у историји човечанства 1976. године, на међународној монетарно-финансијској конференцији на Јамајци, учињен је суманути покушај да се племенити метал протера из света новца. Одлучено је да се злато демонетизује: златно-доларски стандард, усвојен на конференцији у Бретон Вудсу 1944. године, претворен је у стандард папирног долара. Међутим, ово је била чисто формална, правна одлука. Де фацто злато је остало у свету новца. Штавише, на позадини долара и других резервних валута, ипак је имала највећу „конкурентност“.

Прочитајте још:  Медведев: Санкције безвредне кад је реч о енергентима и храни
Иран је пример земље која је користила злато да заобиђе санкције. Када су, по команди Вашингтона, операције преко СВИФТ система блокиране иранским банкама, Техеран је почео да користи злато у извозним и увозним пословима. Конкретно, суседна Турска, која је добијала угљоводонике из Ирана, платила је ове испоруке у злату.

У актуелном санкционом рату против Русије, колективни Запад је покушао да максимално ограничи могућност наше земље да врши међународна плаћања и обрачуне користећи резервне валуте блокирањем СВИФТ система за руске банке и замрзавањем девизних резерви Руске Федерације у износ од више од 300 милијарди долара.А ради веће поузданости увођење санкција водећим руским комерцијалним банкама. Укључујући и затварање кореспондентских рачуна за њих у банкарским системима колективног Запада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, Вашингтон није остао на томе. Русија и даље има „златну рупу“. У оквиру међународних резерви Руске Федерације, које се нису могле замрзнути, постојале су златне резерве. На почетку санкционог рата – 2300 тона, у вредности – око 130 милијарди долара.

Америчко министарство финансија је 24. марта одлучило да прошири санкције на руско злато. Уведена је забрана било каквих трансакција златом. Европска унија се придружила златној блокади против Русије. Санкција, међутим, како примећују стручњаци, не обећава много успеха Сједињеним Државама и њиховим европским савезницима. Вашингтон и Брисел не могу да замрзну постојеће златне резерве Руске Федерације. сав овај резерват се физички налази на територији наше земље.

Стога је акценат на блокирању прекограничних трансакција злата за оне руске монетарне власти које су повезане са званичним златним резервама. Односно за Централну банку и Министарство финансија Русије. Истина, монетарне власти Русије нису укључене у увоз племенитог метала за попуну златних резерви (за разлику од, рецимо, Кине, која врши гигантске куповине племенитог метала на светском тржишту). Али руске монетарне власти ће готово сигурно бити укључене у извоз племенитог метала (или то можда већ раде). А америчка финансијска обавештајна служба је дала предлоге како да контролише и на крају спречи извоз злата из Русије.

Златна блокада се може организовати селективним обележавањем племенитог метала. По правилу, златне резерве било које државе представљају залихе стандардних металних ингота одређене тежине и одређеног стандарда. Главни детаљи ингота, укључујући његов број и земљу порекла, огледају се у обележавању у облику жига. У свету монетарног злата постоје стандарди које је поставила Лондонска асоцијација тржишта полуга (ЛБМА) . То није изненађујуће: Лондон је већ два века светска престоница злата. Познато је по лондонском фиксирању злата (све цене на светском тржишту “плесу” од цене на лондонском), великим прометима трансакција са племенитим металима, највећим трезорима злата, писаним и неписаним правилима за поступање са златом.

Раније су жигови на инготима били потребни првенствено за потврду тежине и финоће. Већ дуги низ деценија ЛБМА сертификује производе рафинерија широм света. Ако је све у реду, онда њихови производи (шипке) добијају статус добре испоруке („поуздана испорука“)

Сада долази до изражаја таква страна обележавања као што је земља порекла. Рафинерије, према неписаним правилима, не би требало да прихватају злато сумњивог или „прљавог” порекла (метал ископаван уз помоћ робовског рада, добијен као резултат пљачки и пљачки, извучен из црева технологијама које трују животну средину итд. ). ). До сада су то неписана правила, а прерађивачи широм света ретко одбијају „сирово“ злато из политичких, етичких и еколошких разлога.

Прочитајте још:  Аустрија више не може да издржи: Припрема се укидање санкција према Русији
Међутим, већ неколико година на Западу се покушава да се ова правила учине писаним и, самим тим, обавезним. Биће списак земаља и компанија које испоручују „сирово“ злато уз поштовање свих прописа. Као и црна листа добављача сумњивог и „прљавог” злата. Рафинерија ће, по дефиницији, бити лишена статуса добре испоруке ако ради са сумњивим и „прљавим“ златом.

Догађаји последњих месеци показали су да ће и полуге из рафинерија оних земаља којима ће колективни Запад увести економске санкције бити лишене доброг испоручног статуса. То се већ десило у односу на производе руских рафинерија. ЛБМА је 7. марта саопштила да повлачи добар статус испоруке из свих шест руских рафинерија које производе златне полуге.

Штавише, крајем марта, Лондонско удружење тржишта полуга и Светски савет за злато (ВГЦ) известили су да раде на стварању светске базе података златних полуга. Таква база података би требало да спречи трговину сумњивим металом и омогући купцима полуга да прате његово порекло. За креирање овог система требало би да се користи технологија ланца блокова (технологија дистрибуираног регистра), која је тестирана на криптовалутама. Према неким извештајима, припрема такве базе почела је пре неколико година, а сада је дата команда за интензивирање реализације пројекта. Мислим да је изјава ЛБМА и ВГЦ -абила првенствено упућена Москви: кажу, немојте мислити да ћете успети да пробијете златну блокаду.

Експерти су ову иницијативу ЛБМА и ВГЦ коментарисали на следећи начин: то ће донекле закомпликовати употребу злата за Русију, али ће руско злато и даље моћи да заобиђе баријере санкција. Постоји приличан број земаља које ће радо куповати руско злато – и “сирово” и у облику полуга (иако без статуса добре испоруке). То су традиционални увозници племенитог метала као што су Кина, Индија, арапске земље, Турска. Наравно, злато ће морати да се прода уз неки попуст. Није искључена шема када нека земља, за одређену провизију, може да испоручује руско злато познатим рафинеријама, добије инготе са добрим брендом, а затим те инготе врати у трезоре Банке Русије. Ако се створи светска база података о инготима, онда ће шема попримити другачији облик: земља посредник ће чувати инготе примљене од рафинерија и достављати их на праву адресу по команди из Москве.

Изгледа да је описана шема већ тестирана. Као земља посредник, Москва је користила Уједињене Арапске Емирате (УАЕ), главни центар међународне трговине златом. У марту је Швајцарска федерална агенција за царину и заштиту граница ( Бундесамт фур Золл унд Грензсицхерхеит, БАЗГ ) забележила 36 тона злата у вредности од 2,1 милијарду ЦХФ увезених у земљу из УАЕ. Овај обим је еквивалентан укупном увозу злата из ове земље у протеклих шест година. Подсетићу вас да је у Швајцарској седиште и производни погони четири од седам највећих рафинерија на свету.

Експерти сугеришу да је Дубаи почео да добија злато из Москве како би га под заставом Уједињених Арапских Емирата послао у Швајцарску на прераду. А затим примите рафинисано и обележено злато из Швајцарске (у облику полуга) и пребаците га у Москву да попуните златне резерве Руске Федерације. Иначе, није потребно прибегавати помоћи рафинеријама УАЕ и Швајцарске. Руско „сирово“ злато је могуће слати у рафинерије које раде на територији земаља Евроазијске економске уније и имају статус добре испоруке (две у Казахстану и једна у Киргистану). Планирано је и покретање рафинерије у Јерменији.

Прочитајте још:  Мачка је ван куће - пацов плеше. Како се развија конфронтација између Хуцул и Санду у Молдавији
Чак и када би се створила светска база података о злату, она и даље не би покривала сво монетарно злато. Поред ингота, у монетарно злато спадају инвестициони новчићи, који немају појединачне ознаке. Ово безлично монетарно злато неће бити праћено будућим дигиталним системом контроле.

Још један важан аспект теме је да је рат са санкцијама зауставио дивљи извоз племенитог метала из Русије. Од 1. априла 2020. године, Банка Русије је престала да откупљује племенити метал ископан у земљи у златне резерве Руске Федерације. У 2020-2021 највећи део производње злата отишао је у иностранство, пре свега на лондонско тржиште. Од 346 тона злата произведених 2021. године, Русија је извезла 302 тоне, при чему је 266 тона вредних 15,4 милијарде долара у Велику Британију (део руског злата је даље реекспортовао Лондон, али нема података о таквом реекспорту). Замрзавање девизних резерви Руске Федерације довело је до тога да је Банка Русије престала да ради са „токсичним“ валутама и наставила куповину племенитог метала у резерве.

По свему судећи, извоз племенитог метала из Русије након почетка рата са санкцијама или је стао или нагло опао. Не можемо са сигурношћу да тврдимо, пошто је Федерална царинска служба Руске Федерације (ФТС) од почетка рата са санкцијама престала да објављује месечну статистику о спољној трговини Русије. Истовремено, колективни Запад није увео забране или ограничења на увоз злата из Русије (са изузетком злата из званичних резерви).

Смањење извоза злата делом је последица тога што је поремећен механизам извоза ископаног племенитог метала из Русије. Шема је следећа: експлоатација злата – слање на прераду – набавка од руских комерцијалних банака (поседовање дозволе за рад са златом) – извоз злата од стране руске банке. Готово све банке, које су биле канали за извоз руског злата, сада су под оштрим санкцијама. То су Откритие, Новикомбанк, Промсвиазбанк, Россииа Банк, Совцомбанк, ВЕБ, ВТБ, Сбербанк. Под делимичним санкцијама је Газпромбанка, која се такође бавила испоруком племенитог метала добијеног од руског рудара злата Петропавловск . Рударским компанијама је тешко наћи нове банкарске партнере за извоз метала у иностранство.

Други разлог за смањење извоза била је чињеница да је домаће руско тржиште племенитог метала почело нагло да расте. Дуги низ година његов развој је био вештачки спутан чињеницом да је за физичка лица постојао ПДВ од 20% на куповину монетарног злата у облику ингота. Годишња продаја износила је свега неколико тона. У марту је овај порез коначно укинут, што је одмах подстакло потражњу грађана за племенитим металом. Злато је почело да се купује и за рубље и за девизе (готовинске и безготовинске). У Русији је дошло до стварног процеса дедоларизације. Према експертима, потражња за монетарним златом од стране грађана Русије може порасти 50 пута. На основу чињенице да су годишњи откупи племенитог метала претходних година износили 3-4 тоне,

Хвала колективном Западу. Захваљујући индиректном ефекту санкција које је увео, дивљи извоз злата из Русије може да престане, а племенити метал ће заузети место америчког долара.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *