Архиепископ охридски Стефан: Томос за аутокефалност издаје само Васељенска патријаршија, од СПЦ је добијена само својеврсна препорука

0

У интервјуу за данашње издање угледног грчког листа „То Вима“ (https://www.tovima.gr/), поглавар Православне цркве у Северној Македонији, архиепископ охридски Стефан, рекао је да се црква нада да ће добити томос о аутокефалности од Васељенске патријаршије, према канонском поретку у Православна црква.

На питање: „Ко ће вам на крају дати аутокефалност – Васељенска патријаршија или Српска патријаршија“, арх. Стефан одговара:
„У православној традицији постоји ред. Надамо се да ћемо добити аутокефалност, какву имају све постхалкидонске цркве.
Не тражимо, нити желимо, нити имамо право на тренутно решење: не желимо нешто што ће Охридску архиепископију оставити насред пута или у ћорсокаку.

На предсаборским састанцима, као и током разговора у Шамбезију, постављао се проблем како да се додели аутокефални статус,
односно да се то учини уз извесну свеправославну сагласност и заједнички потпис свих црквених поглавара.
Васељенски Патријарх је показао велику сагласност, одрекао се неких својих привилегија да би се дошло до опште сагласности и мира међу православнима.

Међутим оно што је требало да се договори, на крају није договорено, није прихваћено и није примењено као ваљан пропис са све
православном одлуком (због недостатка опште сагласности ово питање је скинуто са дневног реда Свеправославни сабор Крита 2016. године – примедба преводиоца).

Дакле, остаје на снази легенда по којој само Васељенска патријаршија издаје томос за аутокефалност, а друге цркве то прихватају са поштовањем.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Интервју архијереја Стефана је изашао на дан када се, за многе неочекивано, нашао у Београду да од Патријарха српског Порфирија добије „томос за аутокефалност”

са називом Македонска православна црква – Охридска архиепископија.

Прочитајте још:  Амерички дипломата: "Косово" неће функционисати док се српске снаге не врате на север

За многе у Северној Македонији изненадна посета арх. Стефана у Београду и добијање „српског томоса” је изненађење.
Македонска православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) данас је издала саопштење у којем наводи да је акт који јој је уручен у недељу у Београду документ којим се заправо препоручује аутокефалност МПЦ-ОА.

Саопштење преносимо у целости:

Благодаримо милосрдном Богу, као и сестринској Српској православној цркви (СПЦ) на снисходљивости и исказаној љубави према помирењу и на благовременом и брзом решавању међусобних односа и административних аспеката, који су произашли из поступака Велике Христове Цркве у Цариграду [Васељенске патријаршије], чином враћања у канонско јединство Охридске архиепископије и свим досадашњим напорима.

Овај процес између две цркве (СПЦ и МПЦ-ОА) завршен је у Београду, као обострано решење, издавањем званичнога документа, као својеврсне препоруке којом се наша Света Црква представља као спремна и достојна аутокефалности.

 

Веизовић: Како РПЦ није била тако паметна да предухитри Цариград и призна Украјинску цркву те јој поклони и своје светиње?

Обавештавамо да ће у наредноме периоду, током званичне посете Фанару за Педесетницу (12. Јуна), коју с великом радошћу очекујемо и која ће бити наше официјално прихватање у православно литургијско и канонско јединство, Васељенска патријаршија бити извештена о одлуци СПЦ да затвори сва административна питања између две цркве.

Изражавамо пуну црквену наду да ће у будуности, односно када буде одлучено, финализација нашега црквенога питања почети издавањем општепризнатога томоса од стране васељенскога патријарха, Вартоломеја, према његовим канонским и историјским надлежностима.

 

Тиме је разрешено кога МПЦ-ОА сматра својим врховним ауторитетом, а то је у овом случају Васељенска Патријаршија, па сходно томе, СПЦ је својевољно изгубила надлежност над територијом Северне Македоније, тачније 12. јуна ове године на Фанару могу да прославе ширење свог утицаја на донедавну канонску територију СПЦ, што су признавале све помесне цркве укључујући и Руску Православну Цркву, као и Бугарску Православну Цркву, која, пак засад није вољна да прихвати аутокефалност у овом облику МПЦ-ОА.

Прочитајте још:  Вучић са Американцима: Добро нам дошли драги пријатељи

Превод са грчког језика за Васељенску: Г. Игић

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *