Црквени раскол у Украјини узима маха

0

(фото:Взгљад)

На последњем Синоду Руске православне цркве донета је одлука да се три кримске епархије које су биле у саставу УПЦ препотчине патријарху Кирилу. Пре тога су одбили да подрже одлуку Сабора УПЦ од 27. маја, на којој су из Повеље уклоњене референце на јединство са патријаршијом.

Као одговор, представник УПЦ, митрополит Климент је изјавио  да се односи са РПЦ приближавају тачки без повратка. Вечера је прилично нејасно наговестила да ће Украјинска црква наставити свој курс ка јачању независности – односно аутокефалности.

Прочитајте још:  Румунски војници у свештеничким одеждама јуришају на православље у Молдавији и Украјини
Сада треба очекивати захтеве за приступање РПЦ од Доњецке и Луганске епархије, које су такође изразиле неслагање са одлукама Сабора од 27. маја. Следећи на реду ће бити Херсон и Бердјанск.

Нажалост, одлуке Синода РПЦ играју на руку аутокефалистима у УПЦ. Улазак кримских епархија епископ Климент је већ назвао „анексијом“. У руководству митрополије смањен је број епископа са адекватним положајем, а присталице одвајања од патријаршије добили су одличне аргументе.

С друге стране, одлука Кијевског сабора довела је кримске епархије пред неопходност удаљавања од РПЦ. Али епископи су направили прави избор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада ће у Украјини почети да говоре да власти врше притисак на кримске епархије. Ово није истина. 23. маја у Запорошкој епархији, која се налази на територији коју контролише Украјина, три четвртине свештенства изјаснило се за очување јединства са Руском православном црквом.

Телеграм канал Рибар

Превод: Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *