НАТО демарш на Балкану. Како ће Русија одговорити?

0
русија нато

русија нато(фото:ФСК.РУ)

Посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији, заказана за 6-7. јун, отказана је због тога што су Бугарска, Црна Гора и Македонија затвориле ваздушни простор за летелице.

Ово саопштава Министарство спољних послова Руске Федерације, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Одлазак сезонских радника из Србије: У кризи угоститељи, грађевинске фирме...
Председник Србије Александар Вучић био је принуђен да се лично бави логистиком, али ни његови напори нису довели до ничега.

„Отказивање посете ни на који начин неће утицати на руско-српске односе. Посета је била радног карактера. Ништа суштински важно у њеним оквирима није требало потписати. Губитници су оне земље које су забраниле пролаз руском дипломати. У међународној пракси ово је случај без преседана. Ако дипломатама буде забрањено да лете, ко ће онда одржавати и успостављати мир“, рекао је политички аналитичар Олег Бондаренко за ПолитНавигатор.

Прочитајте још:  Содомити открили Вучићеву превару: Биће и Европрајда и шетње 17. септембра!
Истовремено, он сматра да је ситуација могла да се спречи да је Лавров пристао да лети редовним редовним летом.

„Сви европски министри, па чак и прва лица неких држава, сасвим мирно лете редовним авионима, али тешко могу да замислим такву причу са Лавровом у садашњој ситуацији. А из Москве би могао до Београда: Ер Србија лети. Руски државни систем није флексибилан. Зато је Западу лако да то изазове и постигне своје“, сматра експерт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он сматра да Русија неће моћи да уведе санкције Бугарској, Македонији и Црној Гори, пошто званичници ових земаља не лете преко њене територије.

Прочитајте још:  Избила туча на протестима „против насиља“ – Потукли се Јевремов унук Брајан Брковић, Цвијетић, Погачар и Јововић у Новом Саду
Сенатор Руске Федерације Константин Косачов је супротног мишљења. Он се нада да ће реакција бити “заједничка и изузетно оштра, у формату не само дипломатских протеста, већ и конкретних, практичних одговора”.

„Све три земље су, уласком у НАТО, озбиљно и дуго изгубиле суверенитет. Говоримо о НАТО демаршу, а без САД то не би могло бити. Директном интервенцијом у билатералне послове две суверене европске земље које нису чланице алијансе – Русије и Србије – НАТО покушава да заузме и потчини остатак Европе. Следи глобализација алијансе према остатку света, где је Кина стратешки циљ број два после Русије“, написао је Косачов на свом ТГ каналу.

Према речима политичког аналитичара Марата Баширова, Кремљ разговара о санкцијама Македонији, Бугарској и Црној Гори.

„Црна Гора, шта ће без руског новца? Гледате фестивале Марата [Гелмана]? Дакле, сада их држи у Израелу“, прокоментарисао је инцидент новинар РТ-а Максим Кононенко.

Елена Остриакова/Политкавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *