ШОЛЦ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ – ОВО СУ ЊЕГОВИ “ДАРОВИ”

0

Social Democratic Party (SPD) leader and top candidate for chancellor Olaf Scholz, Mecklenburg-Western Pomerania state Prime Minister Manuela Schwesig and SPD member Franziska Giffey hold up bouquets of flowers at their party leadership meeting, one day after the German general elections, in Berlin, Germany, September 27, 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC27YP9EMGPE

Немачки медији пишу да су најважније теме разговора са Вучићем европска перспектива Западног Балкана и „заједничка реакција на руски агресорски рат у Украјини“.

Немачки канцелар Олаф Шолц, који у петак, 10. јуна, долази у званичну посету Србији, пренеће две кључне поруке властима у Београду: Уведите санкције Русији због рата у Украјини и дистанцирајте се од Милорада Додика и Републике Српске!

 

 

Ово тврде немачки медији, који о Шолцовој „балканској турнеји“ пишу као о најважнијем спољнополитичком догађају. Немачки лидер ће 10. и 11. јуна, поред Београда, посетити и Приштину, Солун, Скопље и Софију. Према овим наводима, ‘апсолутни фокус’ немачког канцелара јесте „европска перспектива Западног Балкана“, а централна тема биће „даља заједничка реакција на руски агресорски рат у Украјини“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kијев у фокусу

Волфганг Бихнер, портпарол немачког канцелара, каже да су прве две станице Олафа Шолца у четвртак Београд и Приштина.

– У фокусу путовања Олафа Шолца биће европска перспектива земаља Западног Балкана, као и допринос Немачке унапређењу регионалне сарадње и превазилажењу билатералних блокада. Наравно, врло важно је постићи и јасан заједнички став о рату у Украјини – рекао је Бихнер и тако индиректно потврдио да ће Берлин још једном покушати да натера Београд да се придружи санкцијама Европске уније против Русије.

Немачки јавни сервис ‘Дојче веле’ јавља и да ће Шолц од представника власти у Србији тражити да се политички удаље од руководства Републике Српске.

„Шолц у Београд стиже испраћен нацртом резолуције Бундестага о Босни и Херцеговини, а којом се тражи јасно дистанцирање Београда од „сепаратиста“, као и да Брисел уведе санкције Милораду Додику и његовим сарадницима… „, наводи Дојче веле.

Прочитајте још:  Естонија тражи појачано присуство снага НАТО због могуће претње из Русије

Kоментаришући све ове наводе, Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да су захтеви Запада према Србији „готово увек исти“.

– Они од нас траже да пуцамо себи и у леву и у десну ногу, да се одрекнемо сарадње са Русијом, да се одрекнемо Kосова и да пустимо низ воду Републику Српску. Само би у тој варијанти били задовољни, а и то можда… Ми смо сви поучени искуством ранијих власти, када смо испуњавали беспоговорно све оно што су нам тражили, а добили смо катастрофу, убиство премијера, погром на Kосову. И баш зато, кажем, имају они са Запада право да траже шта год желе, али ја сам сигуран да актуелна власт неће поклекнути. Србија зна да брани свој интерес и свој народ, не свађајући се ни са ким. Држава јесте на европском путу, али ми морамо да бранимо национале интересе, и то би требало да схвате и прихвате сви политичари са Запада – наглашава Деђански.

Смета им Русија

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за KиМ, каже да смо ми мала земља која има стратешко партнерство са Русијом, а баш то Запад жели да спречи.

 

 

– Ако сада у Србију долази немачки канцелар Олаф Шолц, како је планирано, то онда значи да та посета и те како има везе са ратом у Украјини, исто као што је та тема требало да буде на столу и током посете Лаврова. Немачка жели да покаже дипломатске активности на Балкану, баш као и Русија. У сваком случају, имамо велику економску сарадњу са Немачком и она нам је веома значајна земља. Али, на другој страни, не смемо да заборавимо да је Немачка једна од највећих западних земаља које подржавају лажну државу Kосово у захтеву за чланство за Савет Европе – истиче Дрецун.

Прочитајте још:  Лијемо сузе, али од цене црног лука: Домаћег нема, а онај из Египта и Холандије кошта и до 300 динара

Прекинути преговоре са Србијом?!

Притисак из Берлина на Србију у вези са санкцијама против Русије и признањем лажне државе Kосово расте из дана у дан, а о томе сведочи и недавна изјава Ренате Алт, посланице немачког ФДП, који је коалициони партнер странке Олафа Шолца.

– Преговори са Србијом о приступању ЕУ морају бити одмах замрзнути. Вучић показује да не придаје значај дугорочној нормализацији односа са суседом („Kосово“, прим. аут.), а оштри тонови из Београда додатно су оптеретили ионако напету ситуацију између две земље – рекла је Алтова.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *