Цене на Малти исте као у Београду, али је тамо минималац 800 евра

0

(фото:Нова.рс)

Да је живот у Србији све тежи и тежи, доказује и податак да сваке године велики број грађана оде трбухом за крухом у најразличитије европске земље. Пре девет година из Србије је отишао и Милош Солаковић који је у том тренутку имао само 21. годину. Тада, није ни сањао да че његов живот тамо постати оно о чему је маштао. Након што је он “повукао ногу” за њим је пошла и његова породица. Данас, након скоро деценије живота на Мати, Милош за портал Нова.рс открива какав је живот тамо и упоређује цене које су, по свему судећи, исте као у Београду, али су плате драстично веће.

Прочитајте још:  МАЈKА ХРАБРОСТ: Има 77 година и на леђима носи свог болесног сина (59)
„Минималац је званично око 800 евра. Овде ради доста људи из Србије, они углавном зарађују око 1.200 евра и више. Овде се боље живи него у Србији, јер се сваки сат прековремено плаћа, те на тај начин људи зараде много више. У Србији за „остани дуже“ не добијете ништа“, прича Милош.

Признаћете, ова прича звучи много боље од српског минималца од 35.000 динара, који прима око 400.000 људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Повољнија путовања – велика предност

“Одавде је лакше за путовање по Европи, имају и они своје мане али је живот лакши и лакше се опстаје него у Србији. Још једна ставка коај је мени најбитнија, овде смо сви пријављени и плата не касни, док у Србији то није случај. У Србији плате касне, неретко их и не дају и остану дужни посебно приватници, а уговор о раду је мисаона именица, овде то све имамо и то је нормално. Мени је то било чудно на почетку, али сам схватио да је то заиста нормално и да није никакав луксуз”, објашњава Соколовић.

Цена горива

“Цене су и за гориво овде јефтиније, Бензин је 1.34 евра по литру, Дизел 1.21, док колико ми се чини у Србији је доста скупље. Сада сви они који имају аутромобиле су у великом проблему”.

Дупло јефтиније од Србије

“Био сам у домовини пре неколико недеља, када сам ушао у продавницу дао сам око 1.200 динара за неке намирнице, и схватио сам да сам купио дупло мање артикала овде за 10 евра него на Малти, тамо је јако јефтино а плата је доста већа и зато понављам да је овде живот много лакши”, каже Милош.

Према Милошевим речима, он је одушевљен животом на малом оствру, а како сам каже у Србију не планира да се враћа јер има сјајан посао за који је адекватно плачен као и уплаћен радни стаж и осигурање. Сума сумару, није ни чудо зашто нам омладина одлази, по речима људи који живе и раде “преко баре”, у нашој земљи нису цењени и поштповани, а ни пријављени да раде.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *