Истанбул: Васељенски патријарх Вартоломеј свечано уручио архиепископу Стефану Патријаршијски и синодални акт за пријем „Македонске православне цркве“ у канонско јединство са Васељенском патријаршијом

0

(фото:НСПМ

Васељенски патријарх Вартоломеј свечано је у манастиру Балаклија у Истанбулу уручио архиепископу охридском и македонском Стефану Патријаршијски и синодални акт за пријем Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) у канонско јединство са Васељенском патријаршијом.

Прочитајте још:  Мираш се опасно наљутио: Ако се СПЦ дозволи да гради храмове у Подгорици, биће нереда!
Претходно су Вартоломеј и Стефан одржали заједничко богослужење, преносе македонски медији.

Пре пет дана српски патријарх Порфирије уручио је архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије.

Прочитајте још:  ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СТЕФАН: Био је први мученик који је страдао за Господа! Ево зашто је још овај празник ВАЖАН ЗА СРБЕ
На заседању Светог архијерејског сабора СПЦ у мају једногласно је донета одлука да се призна аутокефалност МПЦ-ОА.

После прве заједничке литургије МПЦ-ОА и СПЦ у Скопљу патријарх Порфирије саопштио је одлуку Сабора који је “једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве – Архиепископије Охридске” и прихватио њену аутокефалност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Патријарх је тада рекао да ће након заједничког обављања техничко-организационих детаља, бити обавештене све остале православне цркве, које ће бити позване да “по свом канонском реду и поретку” прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА.

Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *