Иран гомила залихе обогаћеног уранијума

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Договор о обнови иранског нуклеарног споразума даљи је него што се чинило пре годину дана. Извештаји атомске агенције УН упозоравају да Исламска Република већ располаже довољном количином обогаћеног уранијума потребним за производњу нуклеарног оружја, а Америка и Израел посвећују се координацији напора да спрече да Техеран дође у посед атомске бомбе.

У два недавна извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) процењује се да су се иранске залихе обогаћеног уранијума увећале 18 пута у односу на ограничења утврђена оригиналним споразумом са пет сталних чланица Савета безбедности и Немачком из 2015.

Тај споразум виси о концу још од 2018, кад је администрација Доналда Трампа једнострано напустила договор и завела нове санкције Исламској Републици иако је Техеран поштовао све одредбе споразума.

Иран, који годинама пориче амбицију да направи атомску бомбу, узвратио је 2019. кршећи лимите обогаћивања уранијума одређене бечким споразумом. ИАЕА наводи да је Иран до сада произвео више од 43 килограма уранијума обогаћеног 60 процената, што је довољно фисионог материјала за производњу атомске бомбе уколико се проценат подигне на 90 одсто.

Како би процес претварања високообогаћеног уранијума у оружје могао да траје тек неколико месеци, док би производња нуклеарних бојевих глава могла да одузме и две године, сматра се да је продукцијом фисионог материјала Иран обавио најдужи и најсложенији поступак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Таква компресија рокова изазива забринутост. Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси у марту је посетио Техеран покушавајући да убеди Иранце да прихвате тромесечну мапу пута за рашчишћавање оптужби о војним активностима. Али, одговор Техерана није био уверљив, каже се у извештају.

Прочитајте још:  Која је цена одбране Израела: "Ирански напад није коштао ни 10 одсто онога што смо ми потрошили"

Иран је реаговао љутито и упозорио да ће узвратити на било какве „неконструктивне акције” агенције УН за атомску енергију.

„Нажалост, извештај не одражава реалност преговора између Техерана и ИАЕА”, саопштило је иранско Министарство спољних послова. Тврди се да је „притисак циониста и одређених активиста” техничку мисију ИАЕА претворио у политичку.

Припремајући различите сценарије за Иран, Израел је појачао сарадњу са САД, а почетком јуна одржао је ваздушне маневре изнад Медитерана док су бродови имали вежбе у Црвеном мору. Авиони су „симулирали дуге летове, снабдевање горивом у ваздуху и гађање удаљених циљева”.

Иран и даље допушта инспекције ИАЕА али је смањио сарадњу. Инспектори више не могу да обилазе неке центрифуге за обогаћивање уранијума или да преко камера нон-стоп прате процесе на две највеће локације, Натанц и Форду. Опрема за праћење није уклоњена, али инспектори немају приступ подацима. Натанц могу да обиђу у просеку једном недељно.

Критичари конзервативног теократског режима у Техерану страхују да би такве околности Иран могао да искористи да под разним изговорима блокира инспекције на неколико недеља – што је довољно времена да уранијум обогати до степена довољног за производњу нуклеарног оружја.

Иако Иран пориче да има такве амбиције, скептици не верују. Подсећају на упад агената израелског Мосада јануара 2018. у једно техеранско складиште, где је пронађена инкриминисана документација, и на извештај ИАЕА из децембра 2015, кад је дипломатски закључено да иранска нуклеарна активност има „могућу војну димензију”.

Пре четири године инспектори агенције УН открили су честице уранијума на три локације за које Иран није пријавио нуклеарне активности. Генерални директор ИАЕА у мају је потврдио да је фрустриран јер без кредибилних техничких објашења Ирана „Агенција не може да потврди исправност и потпуност иранских декларација”.

Прочитајте још:  Иран запленио танкер са нафтом за Америку

Забринуте земље већ су припремиле посебан извештај за састанак Управног одбора ИАЕА, чија би контролна мисија требало да буде изнад политике, али истраге о непријављеним нуклеарним активностима укључене су у напоре Ирана и САД да се у Бечу, уз посредовање ЕУ, обнови нуклеарни споразум.

Како се дипломатска блокада тих преговора продужава из недеље у недељу, извештај ИАЕА биће послат Савету безбедности УН с предлогом за акцију, али имајући у виду бирократску спорост, ништа конкретно неће бити урађено барем до почетка наредне године. У међувремену, Иран би имао довољно времена да припреми ослобађајуће одговоре.

Најбоља алтернатива за Техеран је да се обнови нуклеарни споразум и да се раздвоје преговори о америчким захтевима да се иранска Исламска револуционарна гарда прогласи за терористичку организацију због противљења бечком споразуму.

„Неуспех да се утаначи нуклеарни споразум био би поклон Трампу”, пише у уводнику „Техеран тајмс”.

Обнављање Заједничког свеобухватног плана акције, што је званично име нуклеарног споразума, не би решило суштинско питање иранског рада на нуклеарном оружју, али би спречило могућност да Иран пожури за оружјем.

Најбоље што дипломатија може да постигне је куповина времена и стварање потенцијала за даљи напредак касније. У случају Ирана, време је постало изузетно кључна роба. Преговарачи морају да га купе, што пре.Антрфиле

ИАЕА упозорава на нове центрифуге

Беч – Иран планира да инсталира две нове каскаде напредних центрифуга које ће му омогућити да за кратко време обогати више уранијума, саопштила је јуче Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА). Иран је донео одлуку да дода две каскаде центрифуга ИР-6 у своје подземно нуклеарно постројење Натанц, дан након што је ИАЕА у Бечу осудила његов нуклеарни програм, јавља АП.

Прочитајте још:  Одеса ће постати нека врста „сунђера“ који ће апсорбовати руске ракетне ударе

Каскада је низ спојених центрифуга којима се постиже брзо окретање гаса уранијума и на тај начин се он обогаћује, преноси Танјуг.

Бошко Јакшић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *