Више од 3.300 захтева грађана да туже НАТО

0
нато, секретара

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Адвокат Срђан Алексић изјавио је да је добио више од 3.340 захтева грађана Србије који би желили да туже НАТО алијансу због канцера као последице употребе осиромашеног уранијума.„Имамо шансу пред нашим судом у Београду и доказаћемо истину и правду”, рекао је Алексић за Танјуг и додао да покретање поступка очекује на јесен.

Одштета може да иде од 100.000, па и 300.000 евра, имајући на уму штету који су нам нанели, рекао је он и нагласио да наш живот вреди као и италијански.

Прочитајте још:  Први пут за десет година ─ заједничке војне вежбе руске морнарице и НАТО-а
Немогуће је, како наводи, да НАТО има имунитет који су наводно добили потписивањем Партнерства за мир 2005. године, јер ретроактивни имунитет не постоји.

Пред судом ћемо доказати узрочно-последичну везу и НАТО пакт ће одговарати за све последице настале употребом осиромашеног уранијума, рекао је Алексић и подсетио да је његов колега Италијан успешно добио више од 300 правоснажних пресуда и да наставља да побеђује на суду.„Он је део мог правног тима, зајенички заступамо наше грађане пре свега војнике и полицајце који су бранили нашу земљу”, рекао је Алексић и додао да им се јављају и Албанци из Прешева и Бујановца где је бачено више од две тоне осиромашеног уранијума само на Врање, од укупно 15 тона колико су из алијансе признали да су бацили.

Прочитајте још:  НЕСТАО АЛЕКСАНДАР (16) ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ: Изашао из куће у суботу увече, породица страхује да се утопио
Сматрамо да је бачено много више и то ћемо на суду успети да докажемо, рекао је адвокат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Живи клијенти морају да дају узорак крви, а од покојних ће узорци бити узети путем биопсије, како би у Торину нано технологијом било утврђено присуство тешких метала и осиромашеног уранијума, рекао је Алексић.

Према његовим речима, захваљујући тој докторки из Торина и њеним извештајима више од 300 пресуда донето у корист италијанских војника.

Италија јесте прва, али не и једина држава ЕУ која је успела да да добије спор истим поводом и први спор тог типа добијен je у Француској, у случају војника који је боравио на Косову и преминуо од рака.

Таквих случајева има и у Холандији и у Немачкој, али углавном се ти спорови заврше неком нагодбом.

Алексић очекује да ће ово бити дуга и тешка правна борба али да ће, ако да резултат за појединца, и држава у неком догледном времену моћи да се позове на пресуде појединаца, уколико за то буде имала потребе иако држава има своје инструменте и правнике. Такође држава већ има формирану Комисију за узрочно последичне везе оболелих и осиромашеног уранијума и они су дали већ свој закључак о томе како се бомбардовање одразило на здравље деце после 1999. године.

Лондонски Би-Би-Си је у септембру 2018. године објавио тврдњу британског биолога Роџера Кофила да Србију у наредном периоду очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака, као последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом..

Према НАТО извештају на Србију је изрученo 31.000 пројектила са осиромашеним уранијумом или 15 тона осиромашеног уранијума, који је и у најмањим количинама изузетно канцероген и доводи до генских мутација и рађања потомака са психофизичким деформацијама.

Тужилаштво у Италији је својевремено покренуло истрагу због све већег броја оболелих војника од рака после њиховог боравка у мировним мисијама, укључујући ту и Косово.

Према подацима италијанског Удружења жртава осиромашеног уранијума, преко 300 војника, који су били припадници НАТО трупа, умрло је од разних врста тумора, а преко 3.600 је оболело.

Своје тврдње биолог Кофил је поткрепио и примерима деце рођене са деформитетима, не само у Србији, већ и у Босни и Ираку, где су Американци, такође, у бомбардовању користили осиромашени уранијум.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *