Данас дан Д за Србију: Да ли ће пристати на европске уцене и увести Русији санкције?!

0
бриселу , еп

(Фото: АП)

Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента гласаће данас у Бриселу о усвајању овогодишњег извештаја о Србији.

На нацрт извештаја, који је у априлу представио известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, поднето је 439 амандамана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Европски парламент је у фокус извештаја ставио позив Београду да се “хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије и то поставио као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција”. У амандманима се помиње и да се од Београда и Приштине очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа заснованог на међусобном признању, што ће ако буде усвојено, бити и први пут да се међусобно признавање помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Након гласања у Спољнополитичком одбору, извештај о Србији наћи ће се почетком јула и на финалном пленарном гласању Европског парламента.

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *