СНС и СПС све ближи: Хоће ли Ивица Дачић ипак бити премијер?

0

Дачић и Вучић (Фото: Јутјуб)

Након конститутивне седнице Скупштине града у суботу извесно је да ће коалиција Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије поново заједнички формирати власт у Београду, после чега се поставило питање да ли овакав исход може да наговести договор СНС-а и СПС-а око већине на републичком нивоу, као и око нове Владе Србије. Коментаришући написе у појединим медијима о саставу нове владе, председник Србије Александар Вучић је пре две недеље рекао да не жели да трпи ничије уцене зарад евентуалне будуће сарадње. На констатацију да медији спекулишу о будућем саставу владе, у којој ће Дачић бити министар полиције, а помиње се нови министар здравља и да ли му је то познато, Вучић је рекао да се то чак ни по кулоарима не збива. Поручио је да нема намеру да прави неку заједничку платформу за Београд и републичку владу.

„Хоћете социјалисти у граду са Ђиласом? Идите са Ђиласом. И ако ћете да идете са нама у граду, то не значи шта ће и како и да ли ће ишта да буду на републици… И немам страх да то изговорим. Нема проблема, идемо ми у опозицију у граду, јер нећу да трпим уцене. Нисам их трпео од СПС-a, али нећу ни кроз новинске написе, ни од кога, а понајамaње од људи из странке којој припадам”, нагласио је Вучић. Свако може, рекао је, да уради шта жели, да узме још педесет пи-ар стручњака, да изгледа лепо у огледалу, али на крају одлучује већина у странци која је добила највеће поверење људи.

„И будите спремни да то прихватите, као што сам ја спреман да прихватим да будемо у опозицији у граду Београду, јер они сви онда морају да се уједине. Можете да замислите то, и Милицу Ђурђевић, Ђиласа, Вука Јеремића, Дачића, Ћуту, Јовановића и све остале, а само ми једни против њих. Где ћете лепшу позицију”, рекао је лидер Српске напредне странке. До таквог исхода ипак није дошло, а чињеница да СПС у Београду није нарушио односе са СНС-ом и да су се показали као коректан партнер, што аналитичари тумаче као најаву договора и на републичком нивоу, али не значи да и неке друге опције и сценарији и даље нису могући.

Прочитајте још:  СНС кадар да глава заболи: Уписано 1.033 бирача, за ДА 1033, за НЕ 1.033

Реизабрани председник Скупштине града из редова социјалиста Никола Никодијевић потврдио је да ће на седници Скупштине града предложити онога кога предложе напредњаци рекавши да је СНС апсолутни победник избора и да је освојио највише мандата. Говорећи о могућности да СНС и СПС након договора у Београду формирају већину и на парламентарном нивоу, аналитичар Дејан Вук Станковић верује у такву могућност. „Врло је могућа влада континуитета између СПС-а и СНС-а, вероватно у неком другачијем формату. Претпостављам да неће бити неких великих политичких нагодби и трговина, јер континуитет власти значи и континуитет сарадње”, оцењује за наш лист Дејан Вук Станковић.

Како објашњава Станковић, доношење предлога о томе ко ће бити кандидат за градоначелника представља неки вид међупартијског договора и први знак владе континуитета у Београду, али и у Србији. „То је извесно бар из два разлога – уз београдску власт, ту је и говор председника Вучића који не одступа од оних политичких начела које је имала претходна влада и 10 година сарадње које су СНС и СПС имале у вршењу власти”, каже Станковић. Када се говори о томе шта би све могло да утиче на то ко ће чинити већину у републици не може а да се не помене украјинска криза, политички захтеви које је пред Србију ставила ЕУ и недоследност дела опозиције у вези са неким од кључних државних и националних питања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После чврстих немачких порука које је председнику Вучићу у Београду саопштио канцелар Олаф Шолц, могло би да се отвори нешто више простора за политику коју заступа СПС, сматра Станковић. „Овако је добио екстремно неповољну понуду која се односи на наша национална и државна питања а онда из тог разлога нема ни разлога да жртвује своје односе које је принципијелно направио са Русијом. Тешка је одлука да се настави политика континуитета, да се брани та неутрална позиција”, објашњава Станковић и додаје да се не може до краја знати шта ће се дешавати у политици великих сила и у познатим параметрима који се односе на европске политичке захтеве према Србији. Ако се пође од тога да су захтеви попут признавања независности Косова и увођења санкција Русији неприхватљиви за већину грађанства, али и политичке елите, СПС се појављује као неки природан партнер Српске напредне странке.

Прочитајте још:  Милион доза вакцине стигло у Србију из Кине, Вучић и Лончар примиће кинеску вакцину

„СПС је отворен у сарадњи са Русијом и апсолутно је на линији државне политике по питању КиМ, јер подржава присуство дијалога, али је против признавања независности Косова. Коалиција са социјалистима у великој мери је условљена начинима на које се Европа постављала према отвореним изазовима са којима се Србија суочава на државном и националном плану”, указује Станковић и додаје да се са СПС-ом власт може формирати зато што нема спора око државних и националних питања.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да је за очекивати да СПС добије више позиција које са собом носе неку врсту политичке одговорности или критика које могу да дођу од најшире јавности. Спољнополитички контекст, сматра Клачар, дуго није утицао на то како ће изгледати парламентарна већина, што у овој ситуацији није случај, јер сада је веома важно које ће странке чинити коалицију и који ће људи из тих странака бити у министарствима. Због рата у Украјини који ће трајати дуго, оцењује, и Србија ће се суочити са кризом, јер овај сукоб носи политичке и економске последице.

„У том контексту, без обзира на перцепцију СПС-а као проруске странке, сарадња је извесна. Када су се већ договорили у Београду, не видим препреку да се не направи већина на републичком нивоу”, истиче извршни директор Цесида. Он објашњава да у главном граду Србије постоји „танка” већина, као и опозиција која је много гласнија него што је то случај на републичком нивоу и оцењује да ће бити занимљиво пратити колико су СПС и СНС дисциплиноване политичке странке саме за себе, али и да ли ће њихов коалициони споразум у Београду функционисати добро када је реч о „танкој” већини, те да ће бити стално на изазову.

Прочитајте још:  Европа подмићује Београд са 30 сребрењака (610 милиона долара) за железничке пројекте

Када је реч о коалицији са неком од странака из редова опозиције, Дејан Вук Станковић сматра да би то била нека врста експеримента како са становишта политичких актера, тако и са становишта бирача СНС-а. „Бирачко тело Српске напредне странке тешко би ’сварило’ коалицију са неком од странака које припадају блоку партија окупљених око Ђиласа, Јеремића и других партија. Није нешто што је очекивано и нема неког великог разлога за тако нешто”, закључује Станковић, а преноси Политика.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *