Норвешкој феминисткињи прети три године затвора због тврдње да мушкарац не може бити мајка

0
жене

(Фото: Пиксибај)

Док је Нетфлик на удару трансактивиста јер је емитовао стендап глумца Рикија Герваиса који се усудио да буде ироничан у вези са „женама са пенисима“, у Норвешкој је много мање шале.

Кристина Елингтон, представница ВДИ (Вомен’с Децларатион Интернатионал) је под истрагом полиције и прети јој 3 године затвора због твитова да мушкарци не могу бити лезбејке и због тога што је на ТВ-у рекла мушкарцу Џентофту, који се идентификује као лезбејка: „Ти си човек. Не можеш бити мајка“. и друге такве саморазумљиве истине.

Прочитајте још:  Норвешка одбила захтев Русије за транзит робе на Свалбард
Очигледно га је сам Јентофт пријавио за злочин из мржње, уз подршку Амнести Интернешнал и ФРИ, норвешке ЛГБТ организације. Џентофт, који је консултант ФРИ-а, објавио је видео на Фејсбуку 2018. године у којем је позвао ‘хомосексуалну децу’ да га загрле, називајући себе ‘мајка’:

„Драга хомосексуална децо свих узраста! Знам да неки од нас имају родитеље који нас више не воле… Само желим да вас обавестим да сам ја заправо сертификована мајка. Дакле, ако вам икада затреба прави мајчински загрљај, бићу радо ћу вас угостити!”.

У јануару 2021. Норвешка је уврстила „родни идентитет“ међу могуће објекте злочина из мржње. Ово је иста сврха као и закон о Зану, који се тренутно поново подноси у Сенату. Ако Зан постане закон, опет би изговарање да мушкарац не може бити мајка или да је сурогат мајка гадост било кривично гоњено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У норвешким законима који регулишу права деце не пише ‘мајка’, већ ‘жена која је родила дете’. Норвешка влада је најавила намеру да уведе елиминацију било каквог спомињања родног пола до 2032. године, позивајући се на само на неутралне индикаторе.

Ризик да Елингтон буде кривично гоњен је реалан: 2021. године, норвешки држављанин је осуђен на 21 дан затвора и новчану казну од 15.000 НРК након што је проглашен кривим за „вређање“ и „сексуално дезоријентацију“ трансидентификованог мушкарца на Фејсбуку.

Данас свако може слободно да се назива ‘женом’, осим жена.

Прочитајте још:  "Занимљива наука"
Да жена каже „ја сам жена“ и „мушкарац не може бити мајка“ постала је политичка пракса сама по себи.

Солидарност са нашом сестром Кристином.

извор

Васељенска

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *