У току протест радника Фијата у Крагујевцу: “Одлазак у Словачку је пропала прича. Та фабрика је радни логор. Ништа није испуњено, блокирамо путеве”

0

(фото:Политика)

У току протест радника Фијата у Крагујевцу: “Одлазак у Словачку је пропала прича. Та фабрика је радни логор. Ништа није испуњено, блокирамо путеве”

Чују се пиштаљке, звиждуци и повици „уааа“.

Прочитајте још:  Анти НАТО протест у центру Мадрида
Одлазак у Словачку за њих је кажу, „пропала прича“, а у то су се, додају, због слабог одзива, сада уверили и послодавац И држава.

Фабрика у Словачкој је према тврдњама синдиката “радни логор” И због тога не прихватају да одлазак тамо, буде једини услов да задрже радно место у Крагујевцу, када 2024. почне производња електричног аутомобила.

Инсистирају на захтевима да им држава обезбеди посао у транзиционом периоду, отпремнинама од 1.000 евра по години стажа за оне који желе да напусте фабрику, као И на заштити рањивих група радника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Почео протест испред скупштине: Народ долази са иконама!
Они су на данашњем протесту направили списак свих присутних радника, како би се “медјусобно пребројали И евидентирали”.

“Тражили су критичну масу, мисле да нас нема довољно. Ево, сада имају критичну масу”, поручио је један од организатора протеста, што је поздрављено овацијама.

Они демантују државу И послодавца у тврдњама да је 500 запослених “вишак” И наводе да је тај број много већи.

“Људи, будимо сложни, покушали су да нас разједине, али неће им успети”, обратио се колегама Ђорђе Милојевић.

Преговарачи из Фијата, јуче су се повукли из Радне групе за решавање отворених питања И не желе више да преговарају.

Протест радника Фијата подржао је Независни синдикат “Застава оружја”.

После протеста испред Градске управе, радници ће организовати шетњу кроз град И привремено ће блокирати једну прометну раскрсницу.

Окупљени радници, донели су и кутију, у којој прикупљају хуманитарне прилоге за свог колегу Дејана Јовановића, оболелог од карцинома плућа.

Изађи градоначелниче

Радници су позвали градоначелника Николу Дашића да изађе И објасни својим суграђанима “ста ће да ради од понедељка, кад му 1.500 људи у граду остане без посла”.

Прочитајте још:  Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори
Испред улаза у зграду Градске управе је полицијско обезбеђење, а нико од градских збаничника се није обратио окупљеним радницима.

“Градоначелник има преча посла, тако су ми сад рекли унутра. Значи И град нам је окренуо леђа”, обавестио је Ђорђе Милојевић.

Поручују да ће са протестима наставити све док им не буду испуњени захтеви.

Преговарачка страна, коју су у Радној групи за решавање отворених питања у Фијату, чинили представници синдиката и радника, јуче се повукла из даљих преговора уз образложење ‘‘да са Владом више немају шта да причају‘‘.

Оваквом ставу радника и синдиката претходило је данашње обавештење, да ће им представници државе, своје коначне одговоре на све упућене захтеве, дати 21. јуна, односно по истеку рока за пријављивање заинтересованих за одлазак у иностранство. Иначе, тај рок је током преговора, на иницијативу Владе Србије, померен са 15. на 20. јун.

Радници су изгубили стрпљење за даље преговоре, сматрају да сталним одлагањем рокова, ‘‘држава купује време‘‘, те да су ‘‘пуштени низ воду‘‘.

Прочитајте још:  Модни бренд C&A напушта Србију: Радницима саопштено да ускоро добијају отказе
Од саме најаве Стелантиса, да у транзиционом периоду отпусти вишак радника, а део пошаље у иностранство, радници су најављивали радикализовање синдикалне борбе уколико им не буду испуњени захтеви, а ту своју најаву сутра ће и активирати.

Представници синдиката за сада не желе да откривају детаље сутрашњег протеста испред Градске управе, али су, уз протест, најавили и блокаде.

Нова.рс-Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *