Брнабић: Пет земаља у ЕУ мора да призна Косово, да бисмо и ми испунили тај услов!

0
Ана Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да уколико се од Србије тражи признање независности Косова зарад чланства у Европској унији (ЕУ), онда би званична преговарачка позиција ЕУ за Србију требало да буде промењена, што би можда било тешко због пет држава чланица које не признају Косово.

„Чули смо јуче да Србија не би требало да буде изненађена што све више људи из ЕУ наглашава да она не може постати чланица Уније ако не призна независност Косова“, рекла је Брнабић на сесији Преспанског форума за дијалог на Охриду.

Тиме се мењају циљеви, рекла је Брнабић и нагласила да су такве изјаве дошле од хрватског председника Зорана Милановића или немачког канцелара Олафа Шолца у Београду.

То је другачије од онога што имамо у званичној преговарачкој позицији ЕУ за Србију, рекла је Брнабић и публици показала званичну позицију ЕУ и поглавље 35 која говори о нормализацији односа Србије и Косова, а Косово је означено фуснотом.

Објашњавајући фусноту, Брнабић је прочитала да се у документу говори о свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова “у складу са овим преговарачким оквирима”, али без помињања признања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У документу се помиње резолуција Савета безбедности УН 1244 која говори да је Косово интегрални део Србије, односно гарантује се територијални интегритет Србије у међународно признатим границама.

Није да Србија чује нешто ново, али никад званично од било кога из ЕУ да ће то бити захтев да би се придружила Унији, рекла је Брнабић и нагласила да би у том случају преговарачка позиција ЕУ морала бити промењена.

Прочитајте још:  Несторовић: У процесу смо оснивања странке са људима који ме подржавају

Претпостављам да ће то бити тешко због пет држава чланица које не признају Косово, констатовала је она.

Брнабић је указала на политику дуплих стандарда, односно, како је рекла, чак и лицемерје појединих чланица Уније и да је то у случају рата у Украјини сада врло јасно.

“Када се кунемо, а Србија се слаже са тим, у територијални интегритет међународно признатих држава као светог места у међународном праву, интегритет земаља попут Србије и Украјине, онда да се подсетимо 1999. године и 2008. године, када интегритет Србије није био важан бројним земљама које данас чувају интегритет Украјине свиме што имају”, предочила је Брнабић.

Врло је комплексна ситуација, која ће отежати процес проширења ЕУ, јер нико не жели да погледа себе у огледало и каже – прекршили смо интегритет међународно признате земље и не знамо шта ћемо са тим преседаном, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је за Београд важан процес дијалога и нормализација односа са Приштином, јер њена економска будућност и одрживи развој и место од ЕУ зависи од тога.

ФоНет

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *