Линта: Загреб и Сарајево не желе повратак Срба

0
линта

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Прогнани Срби са подручја Хрватске и Федерације БиХ ни након 27 година од завршетка рата не могу да остваре имовинска, статусна и друга права која су имали пре сукоба, а у Загребу и Сарајеву нема политичке воље за обезбеђивање њиховог одрживог повратка, оценио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поводом Светског дана избеглица.

Прочитајте још:  Брука: Наташа Кандић кандидована за Нобелову награду за мир
Линта сматра да је кључно да Влада Србије покрене суштински дијалог са званичним Загребом и Сарајевом и да, ако је потребно, буду формиране и међудржавне комисије како би се дошло до свеобухватних, правичних и трајних решења.

Темељ тог дијалога, према његовим речима, треба да буде Бечки споразум о сукцесији, односно, Анекс Г тог споразума, у којем је наведено да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године, а да се сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Прочитајте још:  ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВЕКА: Протеривање Срба и насељавање муслимана!
Он је подсетио да је из Хрватске протјерано више од пола милиона Срба, колико и из ФБиХ, али да се мали број њих вратио на своја огњишта.

“Процена је да ће попис становништва у Хрватској показати да у тој земљи не живи више од 150.000 Срба, док их је пре рата било више од 700.000, док у ФБиХ живи око 50.000 Срба” – рекао је Линта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *