Швајцарски банкарски гигант упозорава: Рађа се нови светски поредак

0

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Швајцарска инвестициона банка Кредит Свис упозорила је да се финансијска тржишта суочавају са “новим светским поретком” усред агресивних потеза неких централних банака које покушавају да обуздају инфлацију подизањем референтних каматних стопа.

„Тржишта су запала у савршену ‘олују’. Имамо растућу инфлацију, веће камате и рат у Украјини као факторе који узимају данак инвестицијама. ‘Олуја’ се последњих дана појачала најавом Федералних резерви САД о највећем повећању референтне каматне стопе од 1994. године, као и потезима Швајцарске народне банке, која је агресивном монетарном политиком затекла тржишта“, рекао је Мајкл Штробак, шеф глобалних инвестиција у Кредит Свис (Цредит Суиссе).

Прочитајте још:  НОВИ РАТНИ СУКОБ У СРЦУ ЕВРОПЕ? "Пашће крв и добиће нови рат!" (ВИДЕО)
Како преноси лондонски Дејли телеграф, Штробек је у депеши послатој својим клијентима, између осталог, написао да је дошло до „корекције” и на берзи обвезница и на берзи деоница, па су инвеститори умало остали без сигурног уточишта.

„Погођени су чак и добро диверзификовани портфељи“, упозорио је он.

„Ова бура се појачала последњих дана најавом Федералних резерви САД о највећем повећању референтне каматне стопе од 1994. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово је у најмању руку ресетовање актуелног периода још увек ниских камата и прелазак у еру глобално виших камата. Током периода прилагођавања треба очекивати висок распон и брзину кретања цена високу на тржиштима, с обзиром на то да ресетовање са собом носи неизвесност и, наравно, знатно мање комфорну монетарну политику”, рекао је Штробек и додао да је једно од кључних питања колико дуго траје циклус каматних стопа, као и колико ће снажно бити успоравања привреде.

Прочитајте још:  Тинејџеру случајно уплатили девет милиона евра на рачун
Међутим, Штробек сматра да инвеститори не би требало да губе наду, и каже да им у овом тренутку не би препоручио да напусте тржиште.

“Лако је окачити копачке о клин у тренуцима највећих турбуленција и уочених ризика. Али чврсто верујем да ситуација није тако суморна. Један од наших основних инвестиционих принципа је да „ток времена на тржишту увек преовлада неки тренутак“, и то, по мом мишљењу, треба применити сада.

Прочитајте још:  У Маријупољу нормализовано стање, грађани не морају да се крију од ватре украјинских нациста
Истовремено, менаџер фондова обвезничког фонда “Номура Глобал Динамиц” Ричард Хоџис сматра да Федералне резерве (ФЕД) контролишу рецесију подизањем каматних стопа и предвиђа да се тржиште нец́е опоравити док се таква монетарна политика не заврши.

“Фед је сада фокусиран искључиво на смањење инфлације, па је одлучио да контролише рецесију. Њихов циљ је да ребалансирају разлику између понуде и потражње смањењем потражње”, каже Хоџис.

Прочитајте још:  Путин: Глобализација је у дубокој кризи, креира се један праведнији систем у интересу већине
Међутим, он има и мало оптимизма, и позива инвеститоре на стрпљење, односно да сачекају крај раста камата, што ц́е, према његовим речима, бити невероватна прилика за инвеститоре да добро зараде.

Н1/Јутарњи лист

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *