Турска би могла отворити ваздушни простор за руску авијацију

0

Москва намерава да обезбеди да Турска поново отвори свој ваздушни простор за руске авионе, укључујући руске Ваздушно-космичке снаге, који лете за Сирију. Такав дијалог је већ почео, потврдио је Александар Лаврентјев, специјални изасланик руског председника за Сирију.

Прочитајте још:  Kонте "затвара" Италију, али буквално
Такву дозволу Анкара је издавала једном у три месеца. Почетком марта, НАТО је захтевао да затвори приступ свим авионима из Русије на турско небо. Турци су то одбили, испробавајући улогу посредника у Украјини.

Али онда су се у западним медијима појавили извештаји да су наводно авиони руских Ваздушно-космичких снага летели да бомбардују Украјину директно из Сирије, а онда је у априлу Ердоган одбио да обнови дозволу. Иако није било потврде гласина.

Наши пилоти су морали да пређу на руту  кроз Каспијско море, Иран и Ирак, што је стварало одређене проблеме. Али проблеми су се појавили и у самој Турској, када је Русија наговестила да не може да гарантује безбедност својих авиона на сиријском небу.

Прочитајте још:  Дипломатски скандал на хрватској граници: Полицијска блокада за званичнике Европског парламента
У таквој ситуацији, нема разлога да се Анкара понаша непријатељски према Москви. Осим тога, она не игра на карту „ваздуха“ у закулисном договарању са Вашингтоном, настојећи да промени свој став према Курдима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стога постоје сви разлози да се верује да ће Турска ускоро отворити свој ваздушни простор за руске летелице које лете за Сирију.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *