Две европске земље уводе хитне и „упозоравајуће“ мере: Почиње штедња гаса

0

Гас (Фото: Риа)

Холандија је данас саопштила да ће активирати фазу плана за енергетску кризу под називом “рано упозорење”.

Наиме, укинуће ограничење производње у термоелектранама на угаљ, јер настоји да смањи ослањање на руски гас у јеку рата у Украјини.

Прочитајте још:  Саудијска Арабија подиже цене нафте
Холандија, која је увозила 15 одсто свог гаса из Русије, већ купује ЛНГ (течни природни гас) и смањује потрошњу гаса, али би се ипак могла суочити са несташицом ове зиме, преноси Ројтерс.

“Са овим мерама, мање новца ће пристићи Путину“, рекао је холандски министар енергетике Роб Јетен.

Фаза „раног упозорења“ трофазног плана земље упозорава кориснике, регулаторе и владе на конкретну претњу од несташице гаса. Ројтерс додаје да план такође укључује „алармну“ и „ванредну“ фазу, мада остаје нејасно како ће се рационализовати снабдевање гасом за индустријске кориснике у случају физичких несташица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очекује се да ће Холандија укидањем ограничења за производњу енергије на угаљ уштедети две милијарде кубних метара гаса годишње. Ројтерс наводи да је та земља већ ограничила производњу на 35 одсто капацитета у својим електранама на угаљ како би умањила емисију угљен-диоксида. Холандска Влада је такође објавила планове за производњу 2,8 милијарди кубних метара гаса из гасног поља Гронинген до октобра 2023.

Прочитајте још:  СЕВЕРНИ ТОК 2? ГОТОВО ЈЕ! Европа стаје уз Русију, притисци и уцене САД неће проћи!
Данска активирала први корак плана хитног снабдевања

Данска агенција за енергетику саопштила је данас да је активирала први корак тростепеног плана хитног снабдевања гасом, што заправо значи строже праћење тржишта, због неизвесности у погледу испоруке гаса из Русије.

Прочитајте још:  Опет протести и нереди широм Холандије, водени топови у Амстердаму
Како се наводи у саопштењу агенције, испоруке гаса за сада су загарантоване, преноси Ројтерс.

Данска агенција је позвала потрошаче и компаније да смање потрошњу и навела да има план за ванредне ситуације у случају прекида испоруке гаса.

„Рано упозорење значи да може доћи до ситуације са значајно погоршаном ситуацијом у снабдевању гасом. То је сигнал за играче на тржишту гаса да се припреме за праву кризу у снабдевању“, наводи се у саопштењу агенције.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *