Канада најавила забрану производње и извоза пластичних кеса, кутија за понети, пластичних сламки и прибора за јело

0
канада

(фото:Илустрација)

Канада ће забранити компанијама да увозе или производе пластичне кесе и кутије за понети од стиропора до краја ове године, њихову продају до краја следеће године и њихов извоз до краја 2025. саопштио је министар животне средине те земље Стевен Гуилбеаулт.

Канада је раније најавила забрану, али заговорници животне средине нису били задовољни због кашњења, као ни тиме што је првобитни план Канаде био да забрани коришћење артикала у држави, али да дозволи њихов извоз.

Прочитајте још:  САД промениле плочу: Уместо бојкота моле Кину за визе за Олимпијаду
Осим кеса и кутија за понети, забрана обухвата и пластичне сламке, кесе, прибор за јело, штапиће за мешање и прстенове за лименке и флаше.

Савезна влада је прошле године означила пластику токсичном према канадском закону о заштити животне средине, који је отворио пут прописима којима се неки производи од пластике забрањују.

Међутим, конзорцијум произвођача пластике тужи владу због ознаке токсичности у случају који се очекује касније ове године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кина: Одузимање деце из хришћанских породица
Премијер Џастин Трудо је први пут обећао у јуну 2019. да ће његова влада постепено укинути производњу и употребу пластичних предмета које је тешко рециклирати, јер је циљ да до краја деценије сасвим нестане пластични отпад.

Првобитно је рекао да ће се забрана догодити 2021. године, али је научна процена пластике, која је била потребна да би се увела забрана, одложена због пандемије корона вируса.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *