Протест у Бриселу, око 70.000 радника захтева од владе да смањи трошкове живота

0

(фото:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Више десетина хиљада белгијских радника марширало је кроз Брисел захтевајући од Владе да реши проблем нагло растућих трошкова живота. Демонстранти су носили заставе и транспаренте “Више поштовања, веће плате” и “Укинути акцизе”.

Неки од демонстраната у Бриселу захтевали су од Владе да учини више како би смањила трошкове живота, док су други тражили и да послодавци побољшају плате и услове рада.

Прочитајте још:  САМО У СРБИЈИ! Власт протестује против опозиције!!!
Синдикати кажу да је у протесту учествовало око 80.000 грађана, док полиција наводи да их је било 70.000.

Због “националног штрајка”, бриселски аеродром је отказао 232 лета, а у великој мери блокиран је и јавни превоз у Бриселу.

Многе школе нису отвориле врата за ученике, а у штрајку су и градске службе и службе обезбеђења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У наредним данима очекује се да се штрајкови радника наставе широм земље, а од 23. до 26. јуна најаваљен је штрајк кабинског особља “Брисел ерлајнса”, што ће се даље одразити на проблеме у авионском саобраћају.

У Белгији је стопа инфлације у мају достигла 8,97 процената, што је највиши ниво од 1982. године, а што је резултирало огромним смањењем куповне моћи грађана.

Власти наводе да је Белгија једна од ретких земаља у Европској унији у којој су плате индексиране према инфлацији и аутоматски се прилагођавају растућим трошковима живота, као и да се очекује се да ће плате и накнаде у Белгији ове године у просеку порасти за шест процената, што је брже него у суседним земљама.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *