Утврђени нови прописи: Загађивачу могу још више да загађују!

0

Foto: Pixabay

Приходи општина од накнада за животну средину мањи су и за стотину милиона динара, што је последица новог начина обрачуна, који није подстицајан за смањење загађења, пише портал ВОИЦЕ.

Оцењено је у тексту и да се тиме шаље порука загађивачима: “не морате смањити загађење, већ платите – па после радите шта хоћете“, пише ВОИЦЕ.

Указано је истовремено и да је више од 30 општина у Србији укинуло фондове за заштиту животне средине.

ВОИЦЕ је, као пример, навео да је укупан приход општине Лајковац по основу накнаде за заштиту и унапређивање животне средине пао за око 100 милиона динара у односу на 2018.

Додаје се да је општина Бор највећи појединачни губиташ, “јер је забележила пад у приходима од ове накнаде за око 220 милиона динара”, док је Уб у сличној ситуацији као и Лајковац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Приходи Смедерева и Зајечара су за 60 милиона мањи него три године раније, док је у случају Врбаса, Апатина и Вршца пад био “тежак” 45 милиона динара.

Представник Еколошког центра “Станиште” Дејан Максимовић је оценио да је садашња висина накнаде “смешна у односу на технолошки захват” који би правно лице морало да спроведе да би прекинуло са загађењем.

– Главни проблем тог новог начина обрачуна је тај што он није подстицајан за смањење загађења, значи тиме се не шаље загађивачима порука смањите, већ платите – па после радите шта хоћете – рекао је Максимовић за ВОИЦЕ.

Навео је да је до 2020. више од 30 општина укинуло локални буџетски Фонд за заштиту животне средине.

Прочитајте још:  ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ ПО ГРЧКОМ МОДЕЛУ? Они служе годину дана

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *