Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач: Нисам срећан што Русија има велики утицај у Србији, али то је избор Србије

0

Рат у Украјини није само борба за слободу и независност те земље, већ и борба за право других демократских земаља да слободно одлучују коме ће се приклонити, изјавио је у интервјуу за Глас Америке Володимир Толкач, амбасадор Украјине у Србији, који је на ту позицију дошао почетком априла.

Прочитајте још:  Дељење сфера са Русијом: зашто Ердогану и Вучићу треба балкански самит?
Подвлачи да Украјина и Србија имају заједнички циљ – пут ка ЕУ и сматра да на том путу треба да се међусобно помажу, мада „није срећан“ због великог утицаја Русије у Србији, али је оценио да Београд сам одлучује на коју страну иде, пише Глас Америке.

Поводом тога да је Србија осудила кршење територијалног интегритета Украјине, али није осудила агресију Русије у најоштријем смислу, нити је увела санкције Москви. Толкач је рекао да сви имају своје циљеве и путеве до тог циља.

„Украјинци би ценили када би их Србија у потпуности подржала. Али, то је избор Србије… Веома ценимо то што се Србија придружила свим осталим земљама и гласала за заштиту територијалног интегритета и независности Украјине. То је заједничка блиска позиција. И ми смо штитили територијални интегритет и независност Србије, као што је то Србија то урадила гласом у УН“, рекао је Толкач.

Прочитајте још:  НАТО је већ „упузао“ у Украјину
Глас Америке је подсетио да је Украјина подржала територијални интегритет Србије по питању Косова, да су украјински званичници међу првима осудили НАТО бомбардовање Југославије 1999, што, како је рекао Толкач, није довољно познато у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је изразио наду да ће се нова Влада Србије више окренути Западу, па самим тим и Украјини. Додао је да “није срећан што Русија има велики утицај у Србији, али то је избор Србије”.

“Ми само покушавамо да заједно радимо оно што можемо, да будемо део европских држава. Србија бира како ће доћи до тог циља. Али, ако имамо заједнички циљ, морамо се испомагати на том путу. Не желим да притискам Владу Србије или било кога, да нешто уради. Волео бих само једно – да тим путем идемо заједно”, рекао је украјински амбасадор.

ФоНет-Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *