Змијско острво, Одеса и црноморска поља нафте и гаса.

0

(фото:Скриншот)

Шта се десило?

Дана 20. јуна извршени су ракетно-артиљеријски и ракетно-авионски напади на острво Змејни са црноморске обале Одеске области, као и три ракетна напада на бушаће платформе „Чорноморнефтегаз“, које се налазе на око 85 км од наводних ватрених положаја Оружане снаге Украјине.

Батерије противваздушних ракетних и артиљеријских система Панцир-СМ и ПВО система Тор-М2У распоређене на Змејном успеле су да одбију ударац, пресрећући већину ракета које су испалиле украјинске формације. Нажалост, нападнуте платформе и особље за одржавање доживели су тужнију судбину: три рањена и седам несталих, док је најмање једна платформа онеспособљена.

Како се то догодило?

Сасвим је очигледно да би високопрецизни удар на бушаће платформе удаљене 85 км од обале Одеске области под контролом Оружаних снага Украјине могла да нанесу само три обалска ватрена оруђа. Прво, то могу бити обални противбродски ракетни системи великог домета РК-360МТс Нептун. Друго, слични Харпоон комплекси са дометом од 220 и 280 км, респективно, које испоручују Данска и Сједињене Државе. Такође је могуће користити Баирактар ​​ТБ2 ударне и извиђачке беспилотне летелице помоћу вођене муниције МАМ-Л.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Врх државе уверавао да је Банатски Двор пун – а гас, ипак, морао да се увезе
Узимајући у обзир чињеницу да је два дана пре инцидента, 150 км јужно од Змејнога, дошло до појачане активности извиђачких беспилотних летелица Глобал Хавк и електронских извиђачких авиона Ривет Јоинт америчког ратног ваздухопловства (на то указују подаци Флигхтрадара24), лако је закључити да су се оператери украјинског Харпуна и Нептунова пре напада ослањали на гаранције ових извиђачких авиона да у близини нафтних платформи нема фрегата противваздушне одбране класе Адмирал Григорович способне да одбију напад.

Касније су положаји украјинског СКРЦ-а који је учествовао у нападу и борбено командно место Бајрактар ​​у близини аеродрома Школни у Одеској области узвратили суперзвучним противбродским ракетама Оникс са западне обале Крима, што је омогућило почетак евакуације. и операције потраге и спасавања на објектима.

Како спречити такве нападе у будућности?

Прочитајте још:  Руски физичар који ради на тајном пројекту хиперсоничих летелица ухапшен због одавања података
Такве нападе је могуће спречити и зауставити, пре свега, захваљујући размештању у близини платформи за бушење пар ПВО фрегата пројекта 11356 Буревестник, опремљених шестоканалним ПВО системима Штил-1. Друго, захваљујући редовном дежурству радарског патролног авиона А-50У, који би детектовао приближавање украјинских Харпуна и Нептуна, а затим давао циљне ознаке ловцима Су-30СМ морнаричке авијације Црноморске флоте.

Прочитајте још:  ПОСЛАНИЦИ АфД: Захтевамо од немачке владе да повуче признање Косова!
Упркос потпуном онеспособљавању површинског дела украјинске ратне морнарице и авиона украјинске поморске авијације у првим данима специјалне војне операције, њихова обалска противбродска компонента наставља да функционише и засићена је савременим противбродским наоружањем.

Прочитајте још:  Украјински тенкови улазе у цивилне квартове (видео)
Реч је о мобилним лансерима противбродских ракета „Харпун“ и „Нептун“, који могу да промене положаје одмах након салве неколико пројектила, и сличним мобилним лансерима перспективнијих стелт британских противбродских ракета „Сеа Веном“ („Сеа Поисон“). За њихово откривање и пресретање на великим даљинама потребно је користити ловце Су-35С опремљене снажнијим ваздушним радарима Ирбис-Е.

Зашто је важна контрола над Змијским острвом?

Присуство маринаца и обалних јединица руске војске на Змејном је важно јер омогућава контролу свих путева поморског транспорта у северозападном делу Црног мора. Осим тога, омогућава вам да са сигурношћу контролишете нафтна и гасна поља одеских и кримских полица.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *