Србија нема море, али има туристичку понуду за свачији џеп

0

Кућица на Дрини (Фото ТО Тара Дрина)

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже за РТС да Србија као дестинација има понуду за свачији џеп. Наводи да грађани Србије, поред Златибора и Копаоника, најчешће бирају бање, потом Дивчибаре, Стару планину и Тару, док се странци најпре одлучују за Београд, у којем је, поред туриста из Турске и региона, све више Немаца и Индијаца.

Неки прорачуни говоре да је за одлазак до Халкидикија и назад потребно 300 евра, за гориво и путарине. Турска, Египат су поскупели јер је између осталог поскупео авионски превоз. Прво нас је пандемија спречавала да отпутујемо негде далеко на одмор, а сада су то цене. Ако није поскупео смештај, поскупела је храна.

Ипак, и у Србији има дестинација које вреди видети, а које домаћим туристима не падају на памет.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже за РТС да Србија као дестинација има понуду за свачији џеп.

“У зависности од тога колико смо спремни и колико смо у могућности да потрошимо за годишњи одмор, можемо пронаћи и тип смештаја и дестинацију која ће одговорити тим потребама”, истиче Лабовићева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наглашава да је у претходном периоду доста уложено у туристичку инфраструктуру, захваљујући чему има смештајних капацитета, од најлуксузнијих до мање луксузних, као и приватног смештаја.

Најпопуларније дестинације у Србији су увек Златибор и Копаоник, али уједно су и најскупље. Ипак, Марија Лабовић каже да и ту могу да се нађу различите цене за различит тип смештаја и услуге.

“Наши грађани, поред те две дестинације, најчешће бирају бање, Дивчибаре, Стару планину и Тару. То су све дестинације на којима заиста имамо јако квалитетан смештај и садржајну понуду, а цене су приступачније”, истиче Лабовићева.

Прочитајте још:  Влада одлучила: Поништени сви акти о Рио Тинту - пројекат Јадар више не постоји

Најбројнији туристи из Турске и региона

Марија Лабовић каже да се опоравак туризма види и да су се страни туристи вратили у Србију.

“Поново имамо око 46 одсто страних туриста, што је јако добро. Видимо и пораст у ноћењима, у ових првих пет месеци чак за 123 процента су нам се повећала ноћења иностраних туриста у односу на исти период прошле године, а престижемо чак и рекордне резултате из 2019. године”, наводи Лабовићева.

Каже да су најбројнији туристи из Турске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније.

Наводе да се инострани туристи у 51 одсто случајева одлучују за Београд, док туристи из региона чешће бирају и друге дестинације у Србији.

Лабовићева каже да у Београду има доста туриста и из Немачке, а да су све бројнији и они из Индије и поново Кине, који су 2019. године били први по броју ноћења.

Што се тиче слабих тачака српског туризма, Марија Лабовић каже да не можемо да се поредимо са дестинацијама које имају море, али истиче да је велики проблем и недостатак радне снаге због којег трпи и квалитет услуге.

“Тај проблем ће бити све већи и надамо се да ће се наћи неко решење. Иницијативе као што је Отворени Балкан могу да нам понуде решење које може бити потенцијално добро”, истиче Лабовићева.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *