Комични Хрвати: Увек смо били на правој страни историје!?

0

Зоран Милановић (Фото: Јутарњи лист)

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је у спомен-парку Брезовица код Сиска да антифашизам није искорењив, да неће тек тако нестати и да је Хрватска била на правој страни историје.

“Тај коријен је дубок јер то је саставни дио хрватског пута, једна од оних жила која чини наш коријен,” рекао је Милановић поводом Дана антифашистичке борбе, 22. јуна, који се обележава на дан када је пре 81 године у шуми Брезовца основан први партизански одред и прва антифашистичка јединица у овом дијелу Европе.

Прочитајте још:  Амерички противваздушни систем „Патриот“ стигао у Хрватску
Он је истакао да је први хрватски партизански одред и покрет који је из њега израстао „позиционирао хрватски народ на мирнију и сигурнију страну историје“.

“Без тих људи и без оних који су их организовали, хрватско име и хрватска репутација били би окаљани како нису били окаљани никада у историји, нагласио је Милановић у говору који је пренела његова прес служба.

Он је казао да је НДХ била злочиначки пројект, а да чињеница да је већ послије три месеца формиран први хрватски партизански одред, састављен већином од Хрвата, говори да Хрвати ту државу нису прихватили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Једна потпуно сулуда, ничим објашњива политика пријетила је да баци невероватну срамоту, криж на хрватски народ, додао је хрватски председник.

Он је рекао да из чињеница да су они који су основали први партизански одред већином били Хрвати, али, пре свега, комунисти, припадници тајне организације којом је било управљано првенствено из Москве, и чији циљ је био совјетска Хрватска. Међутим, нагласио је да су то чињенице које нису лоше, никога не боле и никога не треба да сметају, али које су истина.

“Као што је истина да је савез по оружју Срба и Хрвата, тих неколико година Другог светског рата једна од највеличанственијих ствари која се догодила, оценио је Милановић.

Он је истакао да су после рата почињени и злочини над губитничком војском који није хтела да се преда, да се о томе ћутало, али да оне који нису о томе говорили не треба осуђивати, јер је било такво време. Комунисти су, указао је, после рата водили рачуна и о националним интересима, међу осталим о томе да се територији Хрватске, посебно делови Далмације и Истре, припоје хрватској држави.

Прочитајте још:  Инцест кроз историју: Хабзбуршка вилица открила болесне односе у најмоћнијој европској династији
Милановић је истакао да је Хрватска на правој страни историје, на победничкој страни.

“Наши преци борили су се на страни добра и о томе морамо говорити цело време. Чињеница је да смо овде, на догађају, који је и даље хрватски државни празник, који се организује под покровитељством хватске владе, говори да за антифашизам у Хрватској опасности нема. Али да би он живио као сјећање, треба радити с млађима, указао је хрватски председник.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *