„Удри Србина сјекиром по глави – никоме одговарати нећеш“

0

Прота Даниловић је прва позната жртва геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској са подручја Приједора.

Иако је прије рата имао добре односе и са муслиманима и Хрватима, у хрватском селу Шурковцу је организовао изградњу школе, све то га није спасило мученичке смрти. Свештеници Српске православне цркве били су међу првима на удару хрватске власти.

Прочитајте још:  Настављено суђење шиптарском терористичком команданту
Почетком маја 1941. године мучен је, па убијен епископ бањалучки Платон (световно име Миливоје Јовановић). Заједно с њим убијен је и Душан Суботић, архијерејски намјесник из Босанске Градишке.

Широм НДХ српски православни епископи, свештеници, монаси и монахиње убијани су или протјеривани за Србију, а српски православни храмови затварани или рушени.

Прочитајте још:  Миливоје „на мукама“: Катнића шаљу у пензију?
Док су спровођене ликвидације и протјеривања припадника клира СПЦ, у настојању да се униште могући предводници отпора злочинима и самовољи хрватске државе и насилном прекрштавању српског народа, организоване су и акције „разоружавањаˮ Срба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одузимане су углавном ловачке пушке и по која застарјела војна пушка. Разоружавање Срба са подручја Љубије почело је у другој половини јуна 1941. године и било је дио шире акције разоружавања српског становништва на подручју НДХ:

„Становништво не даје отпор. Оружја је до сада нађено само у околици Дрвара, док на другим дијеловима нађена је само по нека стара пушкаˮ.

На јавним скуповима које су организовале хрватске власти, муслимански и хрватски народ је подстицан на крвави обрачун са Србима.

Љубију је 20. јула 1941. године посјетио Виктор Гутић, усташки повјереник за бившу Врбаску бановину и један од главних подстрекача геноцида над Србима Босанске Крајине. Србима је наређено да тога дана не смију бити на прозорима, нити пред кућама. Маса муслиманског и хрватског становништва дошла је да види и чује Гутића.

Прочитајте још:  Постхумни прогон владике Рада
Према свједочењима, Гутић је рекао: „Нећемо тора са три стада, хоћемо тор са једним стадомˮ и затим додао: „Удри Србина сјекиром по глави – никоме одговарати нећеш и ова ће земља желити да види Србина.ˮ

Док је Гутић у Љубији објашњавао како треба поступати са Србима, у центру Среза Приједор, тј. у граду Приједору, започета је акција ликвидације Срба чији је врхунац био крајем јула и почетком августа 1941. године.

Наука и култура/Музеј жртава геноцида

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *