Врховни суд САД поништио историјско право на абортус

0

абортус, забрана абортуса, закони, Тексас

Највиша америчка судска инстанца поништила је пресуду стару 50 година која је легализовала абортус у целој земљи, због чега ће милиони жена изгубити законско право на побачај.

Прочитајте још:  Орбан: Брисел гори у грозници рата, Мађарска не да новац за оружје Украјини
Суд је поништио одлуку из 1973. године у поступку “Роу против Вејда” чиме је технички укинуо федерално уставно право на побачај у Америци.

Америчке државе сада могу појединачно да одлучују о легалности побачаја и могућност да доносе законе којима се абортус забрањује.

“Сматрамо да Устав не даје право на абортус и овлашћење да се регулише питање абортуса мора да се врати грађанима и њиховим изабраним представницима”, наводи се у образложењу пресуде.

Пресуда, коју је подржало шест судија Врховног суда а три су била против, заснована је на републиканском закону државе Мисисипи који забрањује абортус након 15. недеље трудноће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кисинџер: САД и Кина морају да прихвате да не сме доћи до њиховог сукоба
Федералне судије су у свој пресуди навеле да одлука заснована на случају “Роу против Вејда” дозвољава извођење абортуса пре него што би фетус био одржив ван материце, између 24. и 28. недеље трудноће, била погрешна, јер, како се истиче, Устав САД не помиње посебно право на абортус.

Радна верзија пресуде, коју је написао конзервативни судија Семјуел Алито наговестила је да ће суд вероватно поништити универзално право на абортус, процурила је у мају, што је изазвало политичку олују.

Очекује се да ће 26 савезних држава извесно забранити абортус.

Прочитајте још:  Лукашенко отпутовао у радну посету Москви
Тедрос Адханом Гебрејесус, шеф Светске здравствене организације истакао је да је “веома разочаран” поништавањем значајне пресуде америчких судова о абортусу “Роу против Вејда”.

“Веома сам разочаран, јер женска права морају бити заштићена. Очекивао бих да Америка штити таква права”, рекао је Гебрејесус Ројтерсу на маргинама самита Комонвелта у Руанди.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *