Лажни Виталиј Кличко преварио градоначелнике Берлина, Мадрида и Беча

0

(фото:Принтскрин)

Особа која веома личи на Виталија Кличка преварила је градоначелнике Берлина, Мадрида и Беча помоћу „дипфејк“ технологије.

Прочитајте још:  Трамп и његова фирма проглашени кривим за превару
Градоначелници неколико европских престоница преварени су током видео-позива уз помоћ „дипфејка“ кијевског градоначелника, Виталија Кличка.

Последњи у низу преварених је градоначелница Берлина Франциска Гифај, која је преко видео-конференсинг платформе Вебекс водила разговор са особом која је личина и звучала као њен кијевски колега, али заправо је био неко сасвим други.

„Нису постојали никакви знаци да је са друге стране преварант“, наводи се у званичном саопштењу њене канцеларије.

Прочитајте још:  У Украјини несташица соли и других производа
Тек након петнаестак минута разговора, када је наводни Кличко почео да прича о проблему украјинских избеглица које искоришћавају немачку државу и затражио да их пошаљу назад у Украјину да би ишли у војску, Гифај је постала сумњичава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Позив је накратко паузиран током чега је канцеларија градоначелницe звала украјинског амбасадора у Немачкој, који је потврдио да особа са којом је разговарала није Кличко, пише Шпигл, преноси РТС.

Занимљиво је да је канцеларија градоначелника Мадрида имала исти проблем и да је случај пријављен полицији.

Градоначелник Беча, Михаел Лудвиг, прошле среде је на Твитеру објавио да је разговарао са пензионисаним боксером из Украјине. Твит је данас обрисан, а аустријски званичници саопштили су да је Лудвиг био жртва „озбиљног случаја сајбер криминала“.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *