Откупна цена вишње 40 динара, воћари незадовољни

0

(Фото: Profimedia)

Иако је било најаве да ће почетна цена за откуп вишње бити 70 за прву и 50 за другу класу, откупљивачи су само дан или два по почетку бербе понудили цену од 50 динара, онда је снизили на 40 динара и већ има најаве да ће наредних дана откуп пасти на 35 или чак 30 динара. Пољопривредници нису задовољни ценом, сматрају је срамном, међутим, већина и даље бере своје воћњаке иако већу корист од њиховог рада имају чак и берачи, који узимају 20 динара за убрани килограм.

Воћари су се већ навикли на „дугогодишњи сценарио” откупљивача у коме се пред бербу најави нешто већа цена, а када крене берба и када је неопходно убрати вишњу за неколико дана јер брзо сазри и почиње да труне, откуп овог надалеко познатог воћа се потпуно обесмисли откупном ценом, која не подмирује ни половину уложеног новца.

– Сваке године иста прича и исти разлози на које наседамо. Сви смо незадовољни, али нико да јавно дигне глас. Крене прича како имају много робе и немају коме да продају толико вишања, откуп стане, а воћари онда пристану да предају сав род. И не питају за цену, само да се вишња убере. Сељаци су осиромашени годинама, изгледа да је политика државе да нас потпуно искорени јер је важније да се паре дају страним фирмама које упошљавају раднике и исплаћују минималац него људима који хоће и желе да живе од пољопривреде – каже воћар из околине Прокупља.

Поред тога што се на овом подручју узгаја најквалитетнија и чувена, не само у Србији, облачинска вишња, Топлички округ нема великих прерађивачких капацитета и произвођачи зависе искључиво од откупаца, који се из године у годину све више богате, док они пропадају.

Прочитајте још:  Ако до априла не буде снега, остаћемо без воћа: Плодове нам "обрало" пролеће усред зиме

– Проблем је наћи бераче који своју цену формирају на основу откупне цене, али не спуштају испод 20 динара, па нама оно што остане не подмирује ни минималну цену производње. Зато је све мање засада, а све више вишњара који су зарасли у коров јер се власницима не исплати да их обрађују и беру по годинама срамно ниској цени, а неки су најавили и да ће повадити своје засаде и оријентисати се на друге културе, које траже мање рада и улагања за исту зараду – додаје незадовољни воћар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове године све је поскупело, трошкови производње бар су три пута већи од прошлогодишњих, а цена откупа је иста. Топлички воћар каже да је ове године џак ђубрива, без кога нема доброг приноса, коштао колико и ар земље.

– О хемијским препаратима, гориву, уљу за радне машине, филтерима и осталим деловима за одржавање и поправку дотрајале механизације и да не говоримо. Питам се само како држава мисли да опстане ако потпуно уништи сељака? Осим што мотамо каблове у страним фирмама, изгледа да ћемо почети и да их једемо јер храну неће имати ко да производи. Обесмишљене су и субвенције за обнову механизације које наводно даје држава, јер су се појавили разни мешетари и фаворизовани трговци који од тог посла имају огромну корист и по дупло већој цени од реалне продају своје производе. Треба само видети имовину оних који се тиме баве последњих година и, да је ово озбиљна држава, надлежне службе би се већ бавиле тиме откуд њима толико пара за кратко време – кажу ратари у прокупачком крају.

Прочитајте још:  Ако ово засадите, сигурно ћете профитирати

Ништа боља ситуација није била ни прошле, као ни претходних година, када је почетна цена била 50, али је одмах смањена на 35 до 40 динара.

Како је берба вишања у пуном јеку, нико од воћара и не размишља на било какву врсту протеста јер сви желе да што пре заврше тај посао и извуку бар део уложеног новца.

Иначе, на територији Прокупља готово подједнако су заступљени засади вишње и шљиве на површини од по око 2.000 хектара, па већина становништва живи од производње и продаје тог воћа.

Politika

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *