Патријарх Порфирије: На КиМ смо своји на своме, позвани да будемо браћа са Албанцима

0
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Патријах српски Порфирије поручио је у манастиру Грачаница да Срби “без Видовдана, Грачанице и свих светиња нису оно што јесу”, истакавши да су због заједничког живота, “позвани да буду браћа са Албанцима”.

Патријарх Порфирије је у средњовековном манастиру Грачаница служио свету архијерејску литургију поводом Видовдана, окиупивши се, како је рекао, молитвено и богослужбено, на прослави Светог Кнеза Лазара, у обраћању за духовну подршку.

“Ми смо данас сабрани пред овом светом Грачаницом, сви су овде сабрани кроз свету литургију, молитву, благодат божију. Када дођемо на овај дан у Грачаницу, када дођемо у било ком тренутку, до Дечана, Пећке патријашије, кад год смо овде на овом месту, на нама се остварују браћо и сестре слике, али и лик сина из приче о блудном сину, да изгубљен беше и нађе се, ми када смо на овом месту, без обзира колико да смо удаљени од овог места, знамо да где год да смо били, удаљили се од овог места, када дођемо овде вратили смо се себи, јер ово је место Косово и Метохија и јесте место нашега рођења, овде смо поникли, овде смо се родили”, рекао је патријарх.

Истакао је да без Грачанице, Видовдана, без свих светиња нисмо оно што јесмо.

“У Грачници, Дечанима, Призрену, у Пећкој патријашији јасно видимо ко смо, то су наше очи, Видовдан је наше око, Свети Лазр је наше ухо, светиње косовско метохијске су наш ум. Овде разумемо нашу прошлост, порекло, али и наш циљ, зашто смо позвани на овај свет”, рекао је патријарх.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  "Освјежени" Милојко одлаже попис становништва на захтев Милогораца

Позвао је на мир и љубав са Албанцима, са којима Срби вековима живе заједно.

“Позвани смо да будемо браћа са Албанцима јер овде живимо са њима. Само у заједнци можемо бити на путу божијем, да смо сви једни другима поребни, да нико без никога не може и да је важно да то разумемо, јер имамо то искуство у својој прошлости. Да не дозволимо да нас други уче о томе”, подвукао је патријарх Порфирије.

Након архијерејске литургије у манастиру Грачаница, патријарх ће служити парастос страдалим српским јунацима на Газиместану у Косовској бици 1389. године.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *