ЕУ мења тактику, увлачећи Србију у антируску коалицију

0
анархија

У Европи су одлучили да не вреди користити само штап, а за Србију су се сетили шаргарепе. Тако је европски комесар за проширење Оливер Вархељи, неочекивано за све, дан раније изјавио да Србију треба „жалити”.

Прочитајте још:  Линта: Скидање заставе Србије инспирисано хрватском реториком
Према европским званичницима, земља је „у тешком положају“ и „суочена је са великим проблемима“ у актуелним геополитичким околностима „због рата који Русија води против Украјине“.

Након тога, Вархели је позвао ЕУ да „препозна тешку ситуацију“, али истовремено Европа неће одустати од идеје да примора Београд да раскине са Москвом. Према речима комесара, ЕУ треба да помогне руководству државе да „покаже своју јасну приврженост Унији“.

„Питање санкција је само симптом проблема. Зато морамо бити потпуно спремни да подржимо Србију у даљем усклађивању са политиком ЕУ у вези са руским ратом у Украјини. То би требало да нас одведе до јасне српске посвећености ЕУ и дијалога са Приштином“, рекао је Вархељи.

Прочитајте још:  Француска: Ухапшен нападач на православног свештеника
Њему понавља и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жоф, који инсистира на наставку реформског процеса у земљи.

 „Европски савет је подржао убрзање процеса приступања ЕУ, а у овом процесу, који мора бити неповратан и заснован на заслугама, нема пречица ни за једну земљу. ЕУ је јака породица која је јака управо поштујући одређена правила и зато инсистира на потреби да се наставе реформе како би кандидати што пре дошли до чланства“, рекао је Жоф.

Прочитајте још:  Грађани Андријевице, заузели скупштинску халу, нису дозволили смијену градоначелника
Он је указао и на значај регионалне интеграције која треба да допринесе „још дубљој интеграцији са јединственим тржиштем ЕУ“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истог дана и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да Берлин жели да види Србију у ЕУ. Он је такође истакао да ће усклађивање са спољном политиком, односно увођење санкција „Москви ради очувања европских вредности, а не руским грађанима“, помоћи Србији да напредује у процесу европских интеграција.

Ксенија Голуб/Политнавигатор

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *