НАТО: Западни Балкан и Црноморски регион од стратешког значаја

0
русија нато

русија нато(фото:ФСК.РУ)

Шефови држава и влада земаља чланица НАТО оценили су у данас усвојеном документу „НАТО 2022 Стратешки концепт”, да су Западни Балкан и Црноморски регион од стратешког значаја за Алијансу.

„Наставићемо да подржавамо евроатлантске тежње заинтересованих земаља у овим регионима. Уложићемо више напора како бисмо ојачали њихову способности да адресирају различите претње и изазове са којима се суочавају и повећамо њихову отпорност на њих, злонамерно мешање и принуду треће стране”, истиче се у документу.

Прочитајте још:  НАТО све теже скрива учешће у сукобу
Од земаља региона, једино је директно поменута Босна и Херцеговина.

„Наставићемо да развијамо наша партнерства са Босном и Херцеговином, Грузијом и Украјином да унапреде наш заједнички интерес у евроатлантским односима – мир, стабилност и безбедност”, наведено је у документу.

„НАТО 2022 Стратешки концепт” на 16 страна дефинише правце деловања НАТО у наредним годинама, односно план за Алијансу у „опаснијем и конкурентнијем свету”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Учесници самита одлучили су и о „фундаменталном помаку у нашем одвраћању и одбрани”, који је подржан повећаним улагањима у одбрану и заједничким финансирањем, као и већом подршком Украјини на дужи рок.

НАТО је позвао Шведску и Финску да постану чланице те војне алијансе, истичући да ће приступањем те земље бити безбедније, НАТО јачи, а евро-атлантски регион безбеднији.

Русија, која је до сада била означена као савезник, у саопштењу је описана као „најзначајнија и директна претња безбедности савезника”.

Прочитајте још:  ГДЈЕ СУ СРПСКИ МЕДИЈИ: Хајка антисрпских хајкача на врхунцу, Срби гласно ћуте!
Наводи се и да је НАТО обећао да настави да пружа помоћ Украјини и усагласио пакет помоћи за модернизацију одбрамбеног сектора те земље, преноси Танјуг..

НАТО је у саопштењу Кину описао као изазов за интересе, безбедност и вредности Алијансе и као замљу која покушава да подрије међународни поредак заснован на правилима.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *