Русима у Украјини одузете су гаранције идентитета

0
крима, крим

крима

Бивши председник Русије Борис Јељцин, препустивши Крим и регионе са руским становништвом Украјини, лишио је законских гаранција за 12 милиона Руса, изјавио је Валериј Зоркин, председник Уставног суда Руске Федерације.

„У Беловежи, током распада СССР, Борис Јељцин је иза Украјине оставио и Крим, и легендарни Севастопољ („дијамант руске војне снаге“), и неколико региона који су заправо руски и по броју становника и по историји. До 12 милиона Руса је остало без икаквих или законских гаранција свог националног и културног идентитета и, како се испоставило, нацистички режим им је одузео право на матерњи језик“, рекао је Зоркин.

Прочитајте још:  Руска ракета пробила украјински ПВО (видео)
Шеф Уставног суда је подсетио да је руско говорно становништво Крима одговорило на пуч, Мајдан 2014. референдумом о независности, а становништво Донбаса – прво благим отпором и референдумима о независности, а потом и оружаним отпор.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *