Абазовић: Србија и Црна Гора улазе у нову еру односа

0
дритан

Дритан Абазовић

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да је најбоља вест после дводневне посете Београду, током које је разговарао са највишим званичницма Србије, то што су, како каже, констатовали да Црна Гора и Србија улазе у нову еру односа, који треба да буду много бољи него што су били раније.

Абазовић је рекао да су односи две земље неоправдано били оптерећени у претходном периоду.

“Дошли смо до два-три конкретна решења везано за платни промет. Крећемо са платним прометом, односно процедуром за решавање платног промета између две државе” – казао је Абазовић у интервјуу за РТС.

Истакао је да су обезбедили и несметан извоз хране из Србије према Црној Гори, чиме ће, како каже, бити умањена потенцијална криза.

Прочитајте још:  МИЛАН РОЋЕН ПРИМЕЋЕН У БЛИЗИНИ РУСКЕ АМБАСАДЕ У ПОДГОРИЦИ
Абазовић је навео да су остала и нека питања која том посетом нису могла бити решена, али која су, како каже, на столу и која ће, ако буде овакве енергије, сигурно бити ријешена у наредном периоду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ми бисмо волели да преко ноћи можемо све да решимо, али ако имамо континуитет доста натегнутих односа, по мом мишљењу неоправдано, онда мислим да је ово значајан корак унапријед, више корака унапред” – нагласио је црногорски премијер.

Када је реч о Темељном уговору који Црна Гора треба да потпише са СПЦ, а чији је радни текст објављен непосредно пред његову посету Србији, Абазовић је подсјетио да се на том документу у Црној Гори ради од 2012. године.

“Без обзира што и тамо постоје људи који имају ту колективну амнезију, која је продукт политичких интереса, а не баш заборава, ради се у континуитету, радило се 10 година. Мени је жао што се то није завршило у неком претходном периоду, вероватно онда не бисмо данас разговарали о овоме, али 43. Влада је одлучна да сва питања, а нарочито она која значајније оптерећују јавност, третира одмах” – рекао је Абазовић

Прочитајте још:  Сладољев: ‘Да није измишљена дијагностика, коронавирус не бисмо ни приметили!’
Нагласио је да ће имати једнак третман према свим верским заједницама и да, како и Устав предвиђа, држава треба да се бави државним пословима, пошто је секуларна, а црква, додао је, да се бави својим пословима.

Абазовић је најавио је да ће Темељни уговор бити потписан у Црној Гори, у термину о који ће тек бити договорен.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *