Брисел подржао Шиптаре: Имају право да укину српске таблице

0
самит еу, унија

самит еу (Фото: Shutterstock)

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је Брисел раније ове недеље ”био обавештен, али не и консултован” о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, а о чему је синоћ специјалн представник Мирослав Лајчак разговарао и са председником Србије Александром Вучићем.

”Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија). Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово”, наводи Стано у писаној изјави Танјугу.

Прочитајте још:  Амфилохије: Нисмо забранили долазак Вучића у Црну Гору већ га братски замолили да не долази
Он додаје да је ”важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена”, те да се он ”припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом”.

”Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања”, поручио је Стано.

Прочитајте још:  Чомић: Коронавирус није родно неутралан
Он је у име ЕУ поновио позив ”обема странама” да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

”ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају”, закључује Стано у изјави за Танјуг.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *