Линта: Скидање заставе Србије инспирисано хрватском реториком

0
линта

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да скидање заставе Србије са јарбола у хрватском граду Пожега, за време одржавања међународног фестивала једноминутног филма, представља још један притисак и провокацију малобројних Срба и затражио да надлежни органи Хрватске предузму све законске мере и што пре идентификују и казне починиоца.

Линта је у саопштењу најоштрије осудио овај антицивилизцијски чин, за који је рекао да је инспирисан антисрпском реториком хрватских политичара, ветерана, интелектуалаца и медија.

Прочитајте још:  Колико ће коштати Србију само обећање за амерички течни гас
Он је навео да је посебно увредљиво оправдање локалног портала “пожешки.хр” за овај вандалски чин, а који је објавио видео-снимак скидања заставе Србије уз коментар да је то учинио младић који је у грађанском рату изгубио блиског члана породице.

Линта је истакао да је тај портал навео и да је код локалних Хрвата застава Србије изазвала снажан револт, будући да је Пожега и Пожештина изгубила бројне синове и очеве у агресији 1991. године.

“Да ли то значи да многи Срби, чији су један или више чланова породице страдали у рату, треба да скидају заставе Хрватске када, приликом разних догађаја, буду истакнуте у Србији? Наравно да не значи” – рекао је Линта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Црна Гора стрепи - шта ако остане без брашна из Србије
Он је нагласио да породице страдалих српских бораца и цивила трпељиво и достојанствено носе свој тешки терет и несрећу.

Линта је навео да је темељ антисрпске мржње и нетрпељивости лажни мит о домовинском рату по којем су Србија и Срби агресори, а Хрватска је жртва агресије и водила је ослободилачки и одбрамбени рат.

“Права истина јесте да је главни кривац за рат проусташки режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба” – рекао је Линта.

Он је рекао да то јасно показује да се хрватско друштво није суочило са својом ратном и злочиначком прошлошћу и да се константно шири мржња према Србији и српском народу.

“Поставља се и питање да ли су то европске вредности које промовише Хрватска као чланица Европске уније” – додао је Линта.

Застава Србије скинута је у понедељак, 27. јуна, са трга у Пожеги где је била постављена заједно са другим заставама у оквиру одржавања међународног фестивала једноминутног филма.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *