Код Шаранове јаме на Велебиту служен je парастос јадовничким жртвама у склопу обележавања Дана сећања на Јадовно 1941, када је у том комплексу логора НДХ убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја

1

(фото:НСПМ)

Код Шаранове јаме на Велебиту данас је служен парастос јадовничким жртвама поводом обиљежавања Дана сећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Прочитајте још:  Мигранти надиру у Србију, очекује се да ће их бити још више
Парастосу, који су служили свештеници Епрахије горњокарловачке, присуствовали су представници Удружења “Јадовно 1941”, потомци и поштоваоци жртава са подручја Републике Српске, Србије и региона, те почасни председник ПДП-а Младен Иванић.

Након краћих обраћања, учесници молитвеног окупљања посетиће место Штикада где ће код Цркве Светог Петра и Павла, у којој је пострадао српски народ 1941. године, бити одржан час историје.

Учесници молитвеног окупљања затим ће посјетити крашку јаму Тучић понор код Грачаца где ће бити освештан и постављен Часни крст жртвама убијеним у овој јами.

Код Храма Вазнесења Господњег у Грачацу биће приређено послужење да учеснике овог молитвеног и комеморативног Сабрања, након чега је планиран повратак кући.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Удружење “Јадовно 1941” из Бањалуке 13. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Прочитајте још:  Експлозије на Криму, има жртава
Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији су припадници обезбеђивали скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом светском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и децу у Другом светском рату.

Дан сећања на Јадовно уврштен је у календар обележавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Код Шаранове јаме на Велебиту служен je парастос јадовничким жртвама у склопу обележавања Дана сећања на Јадовно 1941, када је у том комплексу логора НДХ убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *