Спектакуларни комитски дернек у Титограду; Зековић: Позивамо нашу браћу Албанце у помоћ!

0

Најављени протест потписника петиције против текста Темељног уговора Српске православне цркве са државом Црном Гором, завршио се и прије него је почео.

Они су се окупили испред Владе Црне Горе због најаве ће се Влада у четвртак изјаснити о тексту Темељног уговора.

Од помпезних најава до фијаска: Протест против Темељног уговора није окупио ни четвртину потписника

Од три хиљаде потписнника поменуте петиције која је недавно доспјела у јавност, свега неколико стотина нашло се на улици. Упркос најавама демонстраната и цифара од „50 хиљада Црногораца на улици“ какве су се могле прочитати на друштвеним мрежама, изгледа да је ипак подгоричка љетња врућина амортизовала незадовољство „бранитеља Државе“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсјетимо, петиција која је доспјела у јавност само је наставак антицрквеног и антиуставног дјеловања „комитске“ мањине коју предводе потписници, и садашњи и негдашњи функционери, одавно познати јавности у Црној Гори – Веселин Вељовић, Александар Саша Зековић, Марта Шћепановић, али и Анте Павелић и други.

Зековић у трансу: Ако неко на Балкану зна што значи борба за слободу онда то знају наши пријатељи, наша браћа Албанци

Најгрлатији био је, очекивано Саша Зековић. Он је казао да је ово окупљање “у знак протеста због намјере Владе Црне Горе да са једном вјерској заједницом потпише уговор којим се озбиљно нарушава наша прошлост, садашњост и будућност”.

“Наша порука је јасна овакав текст тзв. темељног уговора штетан је по све грађане и грађанке Црне Горе. Из Подгорице вечерас шаљемо свих грађанима поруку љубави и поштовања, зато нека се завијоре све наше заставе и заједнички поздравимо и отјепавјмо хиумну наше Домовине миле”, поручио је неуморни прегалац за антисрпску Црну Гору.

Прочитајте још:  Настављене блокаде путева у Србији
Foto: CdM
Фото: ЦдМ

Подсјетио је да је данас Дан борца, и то на свој начин, кроз патетични флерт са националним мањинама.

“На данашњи дан, 1941. донијета је одлука да се саботажа и диверзија пређе на опште народни устанак. Слава и захвалност свима који су положили животе у борби проитив окупатора. Ако неко на Балкану зна што значи борба за слободу онда то знају наши пријатељи, наша браћа Албанци. Као народ који и преживио и побиједио апартхејд позивамо их у помоћ. За одбрану и побједу грађанске, секуларне и демократске Црне Горе потребни су сви, укључујући и нашу албанску браћу”, нагласио је Зековић.

Према његовим ријечима, најбољи црноогорско-албански односи нијесу од јуче. Они су, истиче, традиционални још од Петровића Нјегоша.

“Албанци у Црној Гори су увијек су били лојални и вјерни својој држави Црној Гори што су нарочито показали 2006. и 2017. када је Црна Гора била на вододјелници. Када је умро краљ Никола, у егзилу, на кућама, у Малесији, Албанци су истакли црногорско обиљежје жалости, црни барјак а старији Албанци су краља лелекали онако како се то чини према најмилијима и најрођенијима. Албанци су наши историјски и традиционали саборци и вазда на страни Црне Горе. До појаве Дритана Абазовића, Црна Гора међу Албанцима никада није имала Рахмана Морину”, казао је Зековић.

Гјокај: Албанци ће увијек са осталим грађанима бранити Црну Гору

Окупљенима се обратио Хусеин Гјокај, извршни директор Покрета за Тузи, поручујући да му је част бити дио скупа, оних “који сте славили 21 маја 2006 године”.

Гјокај је, иначе, широко препознат као незаустављиви слободар, пријатељ Црне Горе и велики поштовалац српског историјског наслеђа. Шалимо се, није.

Прочитајте још:  ЖДРАЛОВ ПЛАЧ ИЗ ЈЕРМЕНСКЕ ЦРКВЕ: Мелодија из рушевина храма Христа Свеспаситеља (ВИДЕО)

Међутим, Гјокај је кренуо јако.

„Поруке мира“ са грађанског протеста

“Ту сам са вама као грађанин Црне Горе, као Албанац који са вама дијели бригу о будућности наше државе. Бригу која је оправдана јер поједини наши политичари изгледа да не цијене довољно ни државу а ни нашу спремност да одбранимо тековине 21. маја и Белведера”, истакао је он.

Поручио је, како каже, свима онима који” желе да погазе све што је нама свето кажемо – не”.

“Не свима онима који тајно, а и јавно преговарају у Београду о судбини наше државе”, нагласио је Гјокај.

Пренио је поруку својих сународника који, како каже, баштине вриједности 21. маја “да ћемо заједно са свим грађанима Црне Горе још једном по ко зна који пут чврсто стати на одбрани Црне Горе и поручим, да о нашој заједничкој будућности се одлучује у Црној Гори”.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *