Занимљивости Тајанствена испосница на Фрушкој гори

0

Између Старог Раковца и Старих Лединаца на Фрушкој гори налази се тајанствена Испосница, а направили су је монаси (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

На Фрушкој гори надомак манастира Раковац, на око 40 минута хода од Белог Мајдана, дубоко у густој шуми мистично је уклесана једина Испосница Исаије Париводског на целој територији Војводине.

До ове испоснице можете доћи приградским аутобусом (77, 78, 86) који полази из центра Новог Сада са Главне железничке станице или сопственим превозом. Ако се одлучите да идете путем Старог Раковца, како стићи до Белог Мајдана више погледајте у овој репортажа.

Ако сте у могућности да ипак аутобусом идете из Старих Лединаца, изађите на окретници и пратите упуте или питајте мештане да вам боље објасне куда да идете.

Када дођете до пећине, стаза ће вас води даље у шуму. Пут је стрм и неопходна је одговарајућа обућа као и одећа због комараца, али и пчела. Треба вам око 40 минута пешачења, до Испоснице. Поред саме стазе има знакова на дрвећима куда би требало да идете да стигнете на одредиште. Немојте да се изненадите ако успут наиђете на лане или на неке од 220 врста птица као што је орао крсташ или птице селице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спекулише се да је Испосница уклесана у меку кречњачку стену у 18. веку, а направили су је раковачки монаси.

Када дођете до испоснице можемо увидети многе писане записе уклесане у стену из различитих векова. Сам неприступачан терен омогућио је да се ово место остане скоро као у изворном стању, односно када је направљено.

Прочитајте још:  Није знање вере стећи диплому него тежити испуњењу заповести Христових

Испоснице су прављене како би монаху омогућио аксетизам, одрицање од телесних прохтева и страсти, и стицање духовног прочиштења.

Аутор: Милица Лукић

Извор: нсузиво.рс

 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *