Хаос у Шри Ланки, председник моли Путина за помоћ

0

(фото:Профимедиа)

У острвској земљи која броји 22 милиона становника влада највећа криза од стицања њене независности од Велике Британије 1948. Шри Ланком месецима харају несташице и насилни протести, због којих је у априлу уведена ванредна ситуација, а Раџапаксина владајућа коалиција изгубила већину у парламенту након одласка више од 40 посланика. 

Прочитајте још:  ХАОС И ПОЖАРИ: Коме су у интересу нереди у Шведској? (ВИДЕО)
Захваћена акутном несташицом хране и горива и суочена са свакодневним рестрикцијама струје, Шри Ланка је је у априлу прогласила банкрот по свом иностраном дугу од 51 милијарде долара услед најтеже економске кризе у историји те земље.

Раџапакса је средином тог месеца именовао нови, проширени састав владе од 17 министара, при чему у извршној власти више нема чланова његове породице због протеста грађана, али је његов старији брат Махинда Раџапакса тада накратко задржао премијерску столицу, након што је претходно смењен са места министра финансија.

Звао Путина у помоћ

Влада је у јуну рекла да је нашла решење за несташице и најавила да ће дозволити компанијама из држава произвођача нафте да увозе и продају гориво у земљи, како је рекао министар енергетике, Канчана Виџесекера. Сада је председник Шри Ланке затражио од Путина да ускочио у помоћ што се тиче увоза горива. Раџапакса је рекао да је са руским колегом имао “веома продуктиван” разговор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Затражио сам понуду кредитне подршке за увоз горива”, “твитовао” је Раџапакса.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *