АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О КИНЕСКОЈ ПРЕТЊИ: Пет пута брже и јефтиније се наоружавају од нас, они су претња нашем начину живота

0

Кинеска војска ((Фото: Синхуа))

Кина гради свој арсенал новог оружја пет до шест пута брже од САД и уз мали део цене, стичући стратешку предност коју Вашингтон не може себи да приушти да остави неконтролисан, жалио се високи званичник Пентагона.

-У паритету куповне моћи, они троше око 1 долар до наших 20 да би дошли до исте способности, рекао је генерал-мајор америчког ваздухопловства Камерон Холт на индустријској конференцији у Сан Дијегу. – Изгубићемо ако не можемо да схватимо како да смањимо трошкове и повећамо брзину у нашим одбрамбеним ланцима снабдевања.

Холт, који надгледа сву набавку оружја као заменик помоћника секретара Ваздухопловних снага, дао је своје коментаре на конференцији за извођаче савезне владе прошлог месеца. Говор је, међутим, изашао на видело ове недеље, када је известио онлајн часопис под називом Вар Зоне.

Генерал је окривио амерички систем „спорог, микро-управљаног“ система апропријација, који је био ефикасан током Хладног рата, да је ставио САД у неповољан положај.

-У овом данашњем окружењу, то ће нас апсолутно убити, рекао је Холт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На пример, нефлексибилан процес буџетирања захтева од службеника да четири године унапред знају које врсте технологија ће им требати, а законски им је забрањено да врше прилагођавања како би ефикасније трошили новац током године расподеле осим ако не прођу кроз гломазни процес ревизије Конгреса, рекао је Холт. Систем ствара „перверзне подстицаје“ да се сав новац потроши што је брже могуће у оквиру уских ограничења начина на који је буџетиран, додао је он.

САД троше више на одбрану од следећих девет највећих војних буџета у свету заједно.

Прочитајте још:  Бајден не зна где се налази али зна да САД може да подржи и Украјину и Израел

Американци морају да имају осећај хитности у вези са „такмичењем великих сила“ јер се Кина бори против међународног система који је успостављен после Другог светског рата, рекао је Холт. Чак и док Пекинг појачава своје војне капацитете, користи економску полугу и води информативни рат како би помогао у постизању својих дугорочних циљева без конфронтације „сила на силу“, тврди он.
-Они верују да ако могу да задрже своје активности мање од онога што бисмо дефинисали као рат, мислим да заправо могу постићи све своје циљеве у преокрету међународног система на систем лојалности Комунистичкој партији Кине, рекао је Холт и додао „Они разумеју где су наши дубоки ломови и разумеју како да на томе раде.

Спољна политика кинеског председника Си Ђинпинга „Заједница заједничке судбине” је „изузетно ефикасна” и могла би временом да преобликује геополитички пејзаж, тврди Холт.

-Да ли је могуће да за који дан изгубимо Тајван на церемонији потписивања и да нам наши лидери објасне зашто је то добар посао? Или, ако можете да замислите, можда годинама у будућности, поновно уједињење Корејског полуострва… Али шта ако се поново уједине под кинеским спонзорством уместо под спонзорством САД? Како би то изгледало? – казао је генерал.

Генерал је тврдио да је кинеска амбиција „егзистенцијална претња нашем начину живота, слободама које наша деца могу, а не морају да уживају“.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *