Украјинска војска је користила пензионере у старачком дому као „живи штит”

0

Украјинска војска (Фото: РИА Новости)

Високи комесаријат УН за људска права у новом извештају о нападу на старачким дом у украјинској Луганској области, изразио је забринутост због могућег коришћења људи као „живог штита”, уз закључак да украјинске оружане снаге сносе велики, а можда и подједнак део кривице као и проруске снаге.

До напада на старачки дом је две недеље након почетка специјалних операција руских снага у Украјини.

Украјинске власти раније су оптужиле руске снаге да су одговорне за убиство више од 50 цивила у, како су навеле, „бруталном и неиспровоцираном нападу” у старачком дому у селу Стара Краснијанка, које је удаљено око 580 километара југоисточно од Кијева.

Међутим, како наводи АП, неколико дана пре напада, украјински војници заузели су положаје у старачком дому, чиме је сама зграда старачког дома постала мета. УН у извештају указује да тачан број убијених није познат, а да су најмање 22 особе, од 71 пацијента, преживеле напад, преноси АП. У извештају се не закључује да је било која страна, ни украјински војници ни проруски борци, починила ратне злочине, али се изражава забринутост због могућег коришћења људи у старачком дому као „живог штита” како би се спречиле војне операције у одређеним областима.

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *