Настављен тренд депопулације у Србији – број становника у 2021. смањен за више од 74.000

0

(фото:РТС)

Србија је суочена са изузетно тешком демографском сликом и чињеницом да је број становника пао на испод седам милиона, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију поводом Светског дана становништва.

Прочитајте још:  Кратак водич за лакше разумевање света у коме живимо
Из Министарства наводе да је све већи број умрлих становника у односу на рођене.

“А само у току прошле године наша земља изгубила је више од 74.000 становника, што је град величине Зрењанина”, наводи Министарство.

Прочитајте још:  ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!
Бројке за првих шест месеци ове године наговештавају да ће 2022. година бити “још тежа када је у питању демографска слика Србије”.

Узроци такве статистике, како је саопштено, у највећој мери се подударају са онима које се могу наћи у најбогатијим земљама Европе, од којих ниједна нема стопу родности 2,1 – што је оцењено као ниво просте репродукције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Трећина новца за лабораторијски материјал у здравству потрошена несврсисходно
Министарство поручује да такви подаци не смеју да нас обесхрабре и деморалишу у настојањима заустављања лоших демографских трендова.

“Уз мере које је Влада Србије донела и примењује како би охрабрила и помогла брачне парове, мајке и очеве који желе децу, неопходно је да учинимо додатне напоре, пронађемо нове идеје и осмислимо националну стратегију чија би реализација променила садашњу демографску слику, највећи проблем с којим се држава суочава”, каже се у саопштењу.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *