Председник Шри Ланке напустио земљу

0

Председник Шри Ланке Готабаја Раџапакса напустио је земљу авионом, рекао је бивши амбасадор Шри Ланке у Русији Удајанга Вератунга.

“Према информацијама које имам, већ је напустио земљу авионом” – рекао је Варатунга и додао да је председник проследио писмо о оставци својим поверљивим сарадницима.

Он каже да ће у зависности од ситуације писмо бити објављено касније данас.

Председавајући парламента Махинда Јапа Абејвардена рекао је да је, након насилних протеста у којима су демонстранти упали у председничку резиденцију и запалили кућу премијера у Коломбу, Раџапакса одлучио да следећег 13. јула поднесе оставку.

Он је потврдио да га је Раџапакса обавестио о својој одлуци да се повуче са председничке функције, пренео је Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Одлука да се повуче донесена је како би се обезбедила мирна примопредаја власти. Зато тражим од јавности да поштује закон и одржава мир” – рекао је Абејвардена.

Премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге пристао је да поднесе оставку да би се формирала прелазна влада сачињена од представника свих партија, наведено је у саопштењу из његове канцеларије.

Прочитајте још:  Грчка усваја закон о истополним браковима са правом да усвајају децу
Саопштење је уследило након интензивирања антивладиних протеста због којих је председник Шри Ланке евакуисан пре него што су демонстранти упали у његову резиденцију.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице Коломба, захтевајући оставку Раџапаксе, а неки од њих су ушли у председничку резиденцију.

Током протеста рањене су 32 особе, укључујући неколико полицајаца.

Држава од 22 милиона људи бори се са озбиљном несташицом девиза која је ограничила основни увоз горива, хране и лекова, гурнувши је у најгору економску кризу од стицања независности 1948. године, преноси Ројтерс.

Прочитајте још:  Долазиће нам све више радника из земље која стрепи од банкрота у 2022.
Многи за то окривљују Раџапаксу, а углавном мирни протести трају од марта.

Незадовољство се погоршало последњих недеља пошто је у земљи дошло до затварања школа и рационализације потрошње горива, а инфлација у јуну је достигла готово 55 одсто.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *