Бугарски европосланик: Србија жели да спречи развој Западног Балкана и наметне „српски свет“

0
русија

(фото:Илустрација)

Бугарски европосланик Ангел Џамбаски изјавио је да Србији није место у Европској унији, истакавши да је земља „дестабилизујући фактор“ на Балкану.

„Њихов утицај преко бивших југословенских обавештајних служби, њихових агената и мрежа, има за циљ да омете развој региона и наметне идеју ‘српског света’ по угледу на њихове руске покровитеље“, написао је Џамбаски на Фејсбуку.

Прочитајте још:  Русија је указала Савету безбедности УН да истрага о Северном току не напредује
По његовим речима, Југославија је кршила права националних мањина, а у извештају Европског парламента Србију позивају да декласификује архиве југословенске Контраобавештајне службе (КОС) и Управе државне безбедности (УДБА) како би се открила „историјска истина о учешћу тих обавештајних служби у малтретирању и зверствима над Бугарима, Бошњацима, Хрватима и Словенцима“.

Џамбаски сматра да Србија и даље затвара очи на положај Бугара који живе у Босилеграду. Он је подсетио на инцидент са новинарима Бугарске националне телевизије који су нападнути у том месту.

Прочитајте још:  Обалска стража извукла тела 41 утопљеног мигранта из вода код Туниса
Према речима европосланика, инцидент је изазвао невољну реакцију Србије, јер тамо живе Бугари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Зато ћу наставити да браним став да ЕУ не може да толерише Вучића и сталне српске провокације на Западном Балкану“, закључио је политичар.

Средином јуна у Босилеград су допутовали новинари Бугарске националне телевизије како би снимили репортажу о индустријском загађењу воде отровним супстанцама. У томе су их спречили радници рудника „Босил метал“ који су гађали новинаре камењем.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *