Кризни план за гас у Словенији – потрошачи упозорени на могуће прекиде

0

Потрошачи у Словенији позвани су из предострожности да пажљиво троше природни гас, након што је Агенција за енергетику прогласила ниво раног упозорења у оквиру кризног плана како би обавестила јавност о могућим прекидима снабдевања у будућности у случају смањених испорука гаса из Русије.

Прочитајте још:  "Партија је корумпирана, лукава, љигава"; Влада: Одбацујемо све оптужбе
Агенција за енергетику је у саопштењу навела да је снабдевање Словеније гасом и снабдевање потрошача тренутно несметано.

Како преноси агенција СТА, у саопштењу се прецизира да то тело прати испоруке гаса дуж рута које утичу на снабдевање Словеније гасом, укључујући и доток преко Северног тока 1, те упозорила на могуће будуће поремећаје ако доток гаса из Русије опадне.

Прочитајте још:  Опасан транскаспијски пројекат
У овом тренутку се не зна да ли ће и у којој мери доћи до поремећаја.

“Идеја је да се припремимо за грејну сезону”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар за инфраструктуру Бојан Кумер, коментаришући ту меру, рекао је да је то само “фаза раног упозорења или подизања свести”, иако се снабдевање Словеније гасом наставља несметано.

“Сигурност снабдевања природним гасом је на истом нивоу као и прошле године, испоруке се одвијају на основу унапред склопљених уговора и не очекујемо проблеме у кратком року”, истакао је Кумер.

Напоменуо да је ту фазу раног упозорења, већ покренуло око десет земаља ЕУ, укључујући све словеначке суседе.

“Идеја је да се припремимо за грејну сезону, да се они који могу, од индустријских до комерцијалних потрошача, на време спреме за одређене алтернативе”, додао је Кумер.

Шта ако се прогласи виши степен кризе

Агенција је обавестила потрошаче индустријског гаса да, уколико се прогласи виши степен кризе, њихово снабдевање може бити прекинуто или ће се од њих тражити да пређу на алтернативне изворе енергије.

Прочитајте још:  Финска наставља да купује руски гас
Позвани су зато да редовно прате дешавања на тржишту природног гаса, као и да размотре алтернативне опције које би допринеле смањењу њихове потрошње у случају поремећаја.

Агенција је поручила, такође, да ће без одлагања обавестити јавност и заинтересоване стране о потенцијалним променама везаним за безбедност снабдевања природним гасом.

Такво обавештавање је предвиђено националним планом за ванредно стање с гасом, који је ступио на снагу у лето 2020. гофинр и којим се, као и у другим чланицама ЕУ, предвиђају три нивоа или приступ од три фазе.

Потрошња гаса лане порасла

Укупна прошлогодишња потрошња природног гаса у Словенији порасла је за шест одсто на 10.163 гигават-сати, што је највећа укупна потрошња од 2010. године, показују подаци Агенције за енергетику.

Укупна потрошња је порасла код свих потрошача гаса. Потрошња домаћинстава, која чини око трећину укупне потрошње, порасла је за скоро 12 одсто, док је потрошња корисника ван категорије домаћинстава повећана за више од 9,0 процената у односу на 2020, наводи СТА.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *