Нема доказа да су Насерови војници подваљени као жртве злочина у Сребреници [ИСПРАВКА]

0

(фото:РТРС)

Посмртни остаци 50 идентификованих жртава из протеклог рата у Босни су сахрањени 11. јула ове године у Поточарима, а „Новости“ откривају да се више од 30 имена сa листе жртава које су ове године сахрањене у Поточарима може пронаћи у Јединственом регистру бораца Федерације БиХ, који води Федерално министарство за питања бораца.

На појединим порталима, укључујући и наш, изнете су непроверене информације да су сахрањени посмртни остаци 50 босанских муслимана из протеклог рата у Босни били борци Армије БиХ у јединицама Насера Орића и да су “подваљене као жртве геноцида”.

Подаци које је могуће пронаћи у овом регистру укључују информације о томе у којим је оружаним снагама особа деловала (АРБиХ, МУП РБиХ, ХВО), о броју дана у којима је учествовала у оружаним снагама и у неким случајевима податке о јединици у којој је особа била регистрована. Треба само обратити пажњу да се у поље за претрагу унесу прво презиме па име особе, јер у противном база показује као да особе нема на списку иако је она тамо присутна.

У чланку који смо пренели експлицитно се тврди да особе које су ове године покопане у Поточарима нису жртве геноцида и да се њихова сахрана представља као “подвала” и “лажи о наводном геноциду”. Новости за њих тврде да су “погинули босански муслимани”, што није тачно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, нетачна је тврдња из чланка портала Новости, који смо пренели, да су жртве геноцида које су ове године покопане у Поточарима “погинули”. У чланку се даље наводило и да међу укопаним жртвама ове године није било жена и деце, што није тачно. Међу сахрањенима су била и три малолетна лица, од којих једно малолетно лице старости 16 и два малолетна лица старости 17 година.

Прочитајте још:  Како се супербогаташи штите од коронавируса

Инсинуација да геноцид није почињен јер су жртве већином биле војно способни мушкарци, а не жене и деца, је нетачна. Из дефиниције геноцида јасно је да га не одређује пол или узраст жртава.

Иако је објављено да је један од жртава био и Елвир (Хасана) Муминовић, али да је он наводно, према казивању његовог брата Алмира (који је остао у Поточарима и преживео) кренуо у пробој кроз шуму, те тврдње нису поткрепљене ниједним доказом.

Злочин без казне над Србима средњег Подриња

Подсећамо, породице убијених Срба из тог краја су уз регионални пут Братунац – Поточари поставили фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом грађанском рату у БиХ.

Фотографије су поставили чланови породица погинулих с циљем да се укаже да су на овом подручју страдали и Срби и да су над њима почињени многи злочини за које нико није одговарао.

ИСПРАВКАИако је у првобитном чланку пренешено да 50 идентификованих жртава које су сахрањене ове године у Поточарима “само представљају као жртве геноцида”, то свакако није тако. У Регистру бораца нису пронађени никакви докази да су жртве сахрањене у Поточарима ове године ратни злочинци или “Насерови кољачи”. Поменути Регистар просто не садржи такве податке који би се могли на тај начин тумачити.
Такође, иако је претходно наведено да међу жртвама укопаним у Поточарима ове године није било жена и деце, заправо су поред осталих била и три малолетна лица, од којих једно малолетно лице старости 16 и два малолетна лица старости 17 година.
Уклоњена су и места на којима се за поменутих 50 идентификованих жртава наводи да су “погинули”, и наводе се као “жртве” али се тај израз ставља под наводнике.

Прочитајте још:  Црна Гора изгласала закон: Особе истог пола сада могу у брак

Новости/Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *