Нова студија: Ковид бустер знатно одлаже крај инфекције

0

(Фото Бета)

Нова студија објављена у часопису Њу Ингланд Џурнал оф Медисин (НЕЈМ) показала је да се људи који су троструко вакцинисани (примили трећу-бустер дозу) против ковида знатно спорије опорављају од ковид инфекције и остају заразни дуже од људи који уопште нису вакцинисани.

Студија се није бавила озбиљношћу болести са или без вакцине.

Истраживачи су узимали брис заражених људи и узгајали брисеве, понављајући процес више од две недеље док репликација вируса није примећена.

Пет дана након инфекције, мање од 25 процената невакцинисаних људи је и даље било заразно, док је око 70 процената људи, који су примили бустер дозу, још увек носило одрживе честице вируса. За оне који су делимично вакцинисани, око 50 процената је још увек било заразно у овом тренутку.

Што је још упечатљивије, десет дана након инфекције, откривено је да једна трећина оболелих (31 одсто) још увек носи живи вирус који се може култивисати. Насупрот томе, само шест одсто невакцинисаних људи је и даље било заразно 10. дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Другим речима, људи који су примили допунску вакцину имају пет пута већу вероватноћу да ће и даље бити заразни десет дана након инфекције него невакцинисани људи.

Налази увелико објашњавају зашто Пакловид, Фајзеров антивирусни лек, често није ефикасан за људе који су вакцинисани против ковида, при чему многи доживљавају поновно јављање симптома заједно са позитивним тестом на ковид након завршетка петодневног третмана (као што се недавно догодило са четвороструко вакцинисаним др Ентонијем Фаучијем). Овај феномен је познат као повратно дејство ковида.

У међувремену, подаци израелског министарства здравља показују да код старије популације (старије од 60 година), подвргавање већем броју вакцина против ковида често корелира са већом вероватноћом да се заразе ковидом.

Прочитајте још:  Посне руске капе са сојиним млеком (ВИДЕО)

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *