“У Поточарима су укопани припадници 28. дивизије, а не цивили”

0

(фото:РТРС)

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је да су тврдње појединих учесника комеморације настрадалим Бошњацима у Поточарима да су у том меморијалном центру укопани цивили нетачне и да представљају историјски фалсификат.

“То је највећа подвала коју Бошњаци, уз помоћ западних земаља, односно њихових представника настоје наметнути како би тај наратив остао у историјским читанкама, што је ноторна лаж” – рекао је Грујичић.

Он је запитао где су онда војници из Сребренице који су убијали Србе од 1992. до јула 1995. године на подручју сребреничке и суседних општина где је погинуло и убијено 3.267 Срба, међу којима половина цивила.

“У Поточарима је највеће војничко муслиманско гробље у Европи и од њега Бошњаци уз подршку западног дела такозване међународне заједнице праве култ иако се зна да је то подвала коју без имало стида шире” – истакао је Грујучић за Срну.

Прочитајте још:  Све је спремно за вакцинацију у Србији: Тиодоровић објавио које групе људи ће је прве примити
Према његовим речима, зна се, а о томе постоје сведочења, докази, књиге и филмови бошњачких ратних вођа и команданата које доказују да су у Поточарима укопани само војници и ретки цивили који су били у војној колони која је кренула у пробој из сребреничке енклаве под заштитом Уједињених нација према Тузли.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранимир Којић тврди да су у Поточарима укопани искључиво војници, с тим што многи од њих нису настрадали у јулу 1995. године него знатно раније или су касније умрли, па ту укопани.

Прочитајте још:  Да знамо куд Српкиња у црнини лута сребреничким пустошјем тражећи гроб – не би „Аида“ имала куд, али..
Којић је рекао Срни да су ту укопани припадници муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ који су у пуном борбеном саставу са пешадијским наоружањем извршили пробој из заштићене зоне УН у Сребреници.

“Они су кренули на борбени марш према Тузли убијајући све живо што им се нашло на том путу. У тој колони долазило је до повређивања, изнемоглости, свађе и међусобних обрачуна, па и самоуништавајућих оружаних борби да не би били заробљени” – појашњава Којић, додајући да постоје документи и сведоци о томе.

Прочитајте још:  Иницијатива портала Васељенска: Геноцида у Сребреници није било, десио се само у Јасеновцу! Пријава против Шмита због гнусних лажи против српског народа!
Он каже да су јуче укопани посмртни остаци или делови идентификованих војника и можда понеког цивила који је био у наоружаној колони која је оружано дејствовала у пробоју и била легитимни војни циљ.

Којић указује да је та колона приликом пробоја према Тузли начинила огромну штету и причинила знатне људске губитке српској страни и да је прича о укопу цивила у Поточарима чисти фалсификат, односно незамислива лаж чији аутори немају стида и карактера.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *