УХАПШЕН син Кељмендија, главног нарко боса блиског свим режимима на Балкану

0

(Фото: Depositphotos/ londondeposit)

Специјалне јединице МУП-а БиХ су на подручју Сарајева и Неума ухапсиле седам особа, међу којима је и Елвис Кељменди, син нарко боса Насера Кељмендија, објавили су медији у БиХ.

Како се наводи, поред Кељмендија (1978.), ухапшени су и Ајлин Ахмић (1984.) и Анел Сејфовић (1987.), као и четири особе у Сарајеву и Неуму. Слободан Томанић (1971.), Харун Бабић (2000.), Амер Пехлић (1984.) и Армин Кулашевић (1984.).

Акција у којој учествују специјалне јединице МУП-а сарајевског и мостарско-неретванског кантона спроведена је под надзором Тужилаштва БиХ, по наредби државног суда који поступају по потерници Интерпола и ДЕА.

Прочитајте још:  Црквенословенски језик – језик Словенског Срца
Из МУП-а Кантона Сарајево су саопштили да је спроведена акција кодног назива „Рез“, усмерена на лоцирање и хапшење одређених особа које се доводе у везу са више кривичних дела.

„Врше се претреси више објеката и превозних средстава с циљем прикупљања материјалних доказа“, наведено је у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кељменди са потернице пије кафу у Лозници

Албанац из Пећи Насер Кељменди (63) је од америчке ДЕА окарактелисан као највећи балкански нарко-бос. Почео је као шверцер текстила, али је у међувремену „напредовао“ до наркотика.

У том послу није сам, најстарији је члан „јатачке породице“ Кељменди, како је често називана. Тај епитет „зарадили“ су јер често пружају уточиште најтраженијим криминалцима са ових простора. Сви мушки чланови, отац Насер и три сина, довођени су у везу са криминалом.

Породица Кељменди, отац Насер и синови Лиридон, Бесник и Елвис, настањена је у Пећи. Поред Насера, на листи се налазе нека од највећих имена криминалних картела из Мексика и Латинске Америке.

До 80-их година, према подацима безбедносних агенција, Насерови извори прихода долазили су од шверца текстила и злата из Турске, а од почетка 90-их је почео да шверцује нафту, цигарете и наркотике, па и оружје.

Насер има некретнине и пасош Србије и Босне и Херцеговине, у Црној Гори поседује велики број некретнина, као и хотел на плажи у Улцињу под именом „Каза градне“. Иначе, Насер је власник истоименог хотела на Илиџи.

О томе колико је његово богатство велико, говори и податак да када је 2007. године изведен пред сарајевске тужиоце, није знао да наведе колико аутомобила поседује, јер није могао да их се сети, са сигурношћу је навео само „хамера“, „аудија 8“ и BMW X5.

Од 90-их се против Кељмендија воде истраге у неколико држава, али још 1976. године у Пећи осуђен је на годину и шест месеци због покушаја убиства.

Прочитајте још:  Небојша Катић: Влада Србије дозволила да се десет одсто радника отпусти, то нисам видео у другим пакетима мера у Европи
Маја 2013. хапшен је у Приштини по Интерполовој потерници, коју је за њим расписала БиХ због организованог криминала. Притвор му је 28. фебруара 2017. замењен кућним, а 17. марта му је потпуно укинут.

Поступак против Кељмендија је преузео Еулекс и суђење му је почело 16. јануара 2015. Они терете Насера да је као вође организоване групе био одговоран за убиство Рамиса Делалића Ћеле у Сарајеву 2007. године. Истом оптужницом на терет му се ставља поседовање 100 кг хероина, 150 таблета за израду синтетичких дрога и око 2,5 тона пречишћене сирћетне киселине намењене за производњу наркотика.

Кељменди је, према подацима неколико служби, отишао толико далеко да је организовао оружани напад на канцеларију Унмика у Дому културе у Пећи, у намери да уништи доказни материјал о својој криминалној делатности.

Радио је и за метохијски клан који је предводио Рамуш Харадинеј, макар тако говоре оперативни подаци БИА. Током деведесетих, био је један од главних финансијера ОВК, а са својом групом држао је монопол над прометом дроге, оружја, белог робља и дувана на територији Пећи.

Окорели криминалац је донирао новац за изградњу џамије код Сарајева. Углавном обитава на територији Србије, приведен је прошле године док је седео у кафићу у Лозници, али убрзо пуштен.

Ухапшен наследник Елвис Кељменди

Добро утабаном стазом криминала кренули су и Насерови синови, који су више пута доспевали на странице црне хронике због различитих кривичних дела. Није им страно насилничко понашање, фалсификовање…

Кељмендијев најстарији син Елвис је пре пет година осуђен у Приштини на четири године затвора због покушаја убиства. Елвису је казну изрекло мешовито судско веће Основног суда у Приштини, састављено од троје косовских судија, саопштио је тада Еулекс.

Прочитајте још:  ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА: Хибридни рат и вехабијски терор као решење за Републику Српску
Он је првобитно био отпужен за тешко убиство у покушају, које је починио на Елвисом Хоџићем у БиХ 2010. године, али како је током суђења признао кривицу, оптужница је преиначена у покушај убиства.

У жижи јавности нашао се поново када је 2017. године ухапшен у Београду, и то због насиља у породици и илегалног оружја. Елвиса је, наиме, пријавила његова девојка, којој је, према њеним речима, у једном стану на Звездари претио да ће је убити ако га остави.

Осим што је негирао емотивну везу са девојком (вероватно јер је ожењен), Елвис се бранио бизарном одбраном говорећи да девојку није тукао, већ да су вежбали за улогу у једној серији, за коју је он требало да обезбеди ангажман. Тада је код њега пронађен и пиштољ. И ништа.

Лиридон Кељменди

Други син Лиридон лежао је у спушком затвору јер је подстрекивао службенике полиције да њему и брату Елвису издају лажна документа. Он је само два месеца након изласка из затвора поново био ухапшен због нарушавања јавног реда.

Прочитајте још:  Дојче веле: Цензус од три одсто – макијавелистички потез?
Убрзо је протеран из Црне Горе, а ту државу су напустили и његови рођаци и блиски сарадници за које се сумња да су помагали у скривању његовог оца Насера. Ипак, у медијима се појавио поново као јатак Филипа Вилотијевића и Вукашина Смиљанића.

Филипа Вилотијевића, сина новосадског криминалца црногорског порекла Кићуна Вилотијевића, српска полиција тражила је због пуцњаве на сплаву „Џаст Ванила“ у Београду која се догодила 2013. гоидне. Тада је убијена Тамара Радуловић (29), девојка коју је погодио залузали метак.

Ухапшен је на прелазу Мердаре а веровало се да га је све време крио управо Лиридон.

Бесник Кељменди

Прочитајте још:  Вирус корона потврђен код још шестoро људи: У Србији оболела 41 особа
Готово иста судбина задесила је и трећег Насеровог сина Бесника. У јавности се појавио када му гранична полиција Црне Горе августа 2014. није дозволила улазак у земљу, а он тобож био шокиран како је то могуће.

“Не могу да схватим из ког разлога ми је ускраћена слобода кретања у држави у којој легално поседујем хотел и другу непокретну имовину. Фирма коју водим регуларно плаћа порез држави. Ако имам икакав прекршај нека ми кажу, не само у Црној Гори него било где у свету. Никоме ништа лоше нисам урадио” – казао је тада Бесник.

Иначе, власник је виле код које је ухапшен Јован Вукотић, који се сматра вођом шкаљарског клана, а према неким информацијама, са породицом живи у Сарајеву.

Сумњало се да породица Кељменди чува и Чабу Дера у неком од својих резиденција или штек станова, плаћеника одговорног за више убистава у Србији и Европи, за којим је расписана потерница након што је на Бановом брду хладнокрвно грешком ликвидирао Небојшу Марковића.

Прочитајте још:  СВЕ СЕ ДОГОВОРИЛИ! Дробњак потврдио фарсу Вучића и "Рио Тинта" (ВИДЕО)
У октобру 2018., у црногорској јавности се појавила информација проистекла од тамошњих безбедносних служби која говори да је Алан Кожар, вођа барске криминалне групе и сарадник клана Луке Бојовића, такође уточиште пронашао у једној од штек-кућа Кељмендија.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *